Dronningen klar til kongeskibet

Det er en årelang tradition, at regenten indleder kongeskibet Dannebrogs sæson med en sejlads i det tidlige forår. Fredag måtte hun dog nøjes med et besøg.

Foråret i kongehuset er også lig med sæson for kongeskibet. Fredag middag gik regentparret officielt om bord på kongeskibet Dannebrog, og dermed indledes sæsonen for kongehusets liv på de danske farvande.

Det er en gammel tradition, at regenten indleder årets sejladser ved at sejle fra Amalienborg med kurs mod Helsingør, men i år bevægede Dannebrog sig ikke en meter under det, der officielt hedder ombordstigning.

- Efter turen op gennem Øresund skulle regentparret have sejlet med chalup (en lille båd, red.) fra Dannebrog ind til havnen i Snekkersten, men vi vurderer, at det er for farligt med de bølger, der kan opstå. Derfor bliver Dannebrog på sin plads ud for Amalienborg i dag, fortæller chefen for Dannebrog, jagtkaptajn Lars Rosendahl Christophersen.

Dronningen og prinsgemalen blev dog som planlagt sejlet ud til kongeskibet fra Nordre Toldbod, som traditionen foreskriver.

- Det er en stor dag for os. Det er en af milepælene i årets løb. For de 38 værnepligtige, vi har om bord, er det første gang, de skal møde de kongelige. Der er parade om bord på skibet, som dronningen og prinsgemalen inspicerer, så det er en stor oplevelse for dem, fortæller Lars Rosendahl Christophersen.

I ugerne inden Dannebrog officielt indleder sæsonen, har de værnepligtige og resten af besætningen trænet sejlads i forskellige danske farvande. Nogle gange vælger man også at bruge øve-sejladserne til at rekognoscere de farvande, som regentparret senere på året skal besejle på deres sommertogter.

- Det vækker nogle gange lidt opsigt, når vi kommer sejlende med Dannebrog på vores øvelsessejladser. Og vi er da også flere gange blevet kontaktet af lokale medier, der vil vide, om de kongelige mon er om bord, fortæller Lars Rosendahl Christophersen med et smil.

Foruden transport bruger regentparret også kongeskibet som repræsentationslokaler ved eksempelvis prisoverrækkelser, frokoster og lignende.

De bruger desuden skibet til overnatning ved besøg - for eksempel skal Dannebrog være residens for den kongelige familie i havnen i Stockholm, når den svenske kronprinsesse Victoria i næste måned skal giftes med Daniel Westling i Stockholm.

Traditionen tro følger Dannebrog også med regentparret, når de forlægger residens til Marselisborg i Århus eller Gråsten Slot i Sønderjylland.

Regentparret vil i år gennemføre to sommertogter med kongeskibet. Det første er 7.-9. juni, hvor Kolding, Samsø og Femø får besøg. Fra 14.-16. september får Randers, Nekselø og Slagelse besøg.

Med kongeskibet besøger regentparret typisk også nogle af de små øer i Danmark, som ellers må kigge langt efter et besøg af medlemmer af kongehuset. I år er Femø og Nekselø på programmet. Sidste år var det Omø og Agersø.

- Det betyder rigtig meget for øerne. Jeg ved ikke, om de kongelige har en særlig interesse for at besøge Danmarks småøer, men det er naturligvis oplagt, når man har et skib som Dannebrog, siger Henry Larsen, formand for Sammenslutningen af danske småøer.

Sæsonen for Dannebrog slutter typisk omkring september, hvor den traditionelle ilandstigning foretages. Om vinteren ligger Dannebrog i Frederikshavn, hvor skibet bliver repareret og vedligeholdt, så det er klar til endnu en sæson.

/ritzau/

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere