Drikkevand undersøges for pesticid: Sådan går det i din kommune

Forsyningsselskab kan efter test konkludere, at de leverer rent vand til ni kommuner. Men vicedirektør er overrasket over forløb med ny viden om pesticid.

Mange kommuner i TV 2 Lorrys område afventer svar på, om vandet hos deres lokale vandværker indeholder spor af stoffet chlorothalonil-amidsulfonsyre.

Det er det stof, der i slutningen af april fik Egedal Kommune til at advare borgere fra 290 hustande mod at drikke vandet fra Ledøje Vandværk. Her havde en ny analyse vist, at der var pesticidrester over de tilladte grænseværdier i vandet.

Alle danske kommuner er lige nu i gang med at teste drikkevandet for pesticidet, der tidligere har været brugt i landbruget og i maling. Det skyldes, at stoffet, som kan være sundhedsfarligt, er blevet fundet i to drikkevandsboringer, oplyste miljøminister Jakob-Ellemann Jensen (V) i april. 

Landets kommuner har tilsynspligten med vandværkerne, og TV 2 Lorry kontaktede i slutningen af april alle kommuner i sendeområdet for at få opklaret, hvordan der bliver testet for pesticidet, og hvilke resultater, det har kastet af sig. 

28 ud af de 34 kommuner i Lorryland har foreløbig svaret. Se deres svar herunder:

Sådan går det med at analysere vandet i Lorryland

Vicedirektør og vandchef i Novafos, Bo Lindhardt, sagde til TV 2 Lorry i april, at selskabet i efteråret havde  uformelle drøftelser om chlorothalonil-amidsulfonsyre i Vandpanelet, som er et forum under Miljøstyrelsen bestående af blandt andre forsyningsselskaber og regioner. På den baggrund gennemførte Novafos analyser af deres vand i februar. Analyserne blev foretaget på laboratoriet Agrolab i Tyskland.

Har overrasket alle

Hele forløbet er kommet bag på Bo Lindhardt og store dele af branchen, siger han.

- Den her proces har overrasket os alle. Det her stof har jo været i vandet i lang tid, indtil at regionerne lavede en screening. Men har der været noget viden, som kunne have gjort, at vi kunne have reageret tidligere? Det er nemt bare at skyde skylden på Miljøstyrelsen, men der er flere forskellige aktører, både staten, forskere og branchen, der har overset nogle ting, siger han til TV2 Lorry.

Hvad gør I nu?

- Det er svært at sige, om vi skal screene for flere stoffer i fremtiden. Det vil være forkert at sige, at der ikke dukker noget andet op. Det er kritisk der, hvor vi ikke kan rense det. Hvis stoffet er der, og vi kan rense det, så er det knapt så kritisk, siger Bo Lindhardt til TV 2 Lorry.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Bagsværd rostadion

Dødsstød til prestigeprojekt? Kommuner trækker stikket til nyt rostadion

Lynetteholmen ny tegning af Lynetteholm, som man forestiller sig, at den øen vil se ud under anlægsfasen.

playEkspert: Lynetteholm stormflodssikrer ikke København

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

Handicapparkering

Fra juli får du ekstra smæk for at holde her

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere