"Drenge søger konkurrencen - men piger vil have fællesskab": Nu strømmer spillere til pigefodbold

Initiativer fra DBU og målrettet træning er nogle af årsagerne til, at flere fodboldklubber oplever tilstrømning af fodboldglade piger.

Medlemstallene stiger i pigeafdelingerne hos flere fodboldklubber på Sjælland.

- Vi var nede under 20 piger i klubben, og i dag har vi 82 indmeldte piger. Der er virkelig sket noget de sidste tre år, forklarer ungdomsformand og træner i FC Lejre, Kresten Gørtz.

Han har været træner i FC Lejre i syv år, og i den tid har der aldrig været den samme mængde piger i klubben, som der er i dag.

Også klubben Roskilde Pigefodbold oplever lige nu, at spillerne strømmer til.

- Det kan vi i den grad mærke her i klubben. Bare på vores årgang har vi siden sommerferien modtaget 11 nye spillere, og jeg ved, det er det samme tilfælde på de andre årgange i klubben, fortæller Lasse Sahl, der er U11 træner i Roskilde Pigefodbold.

Også spillerne kan mærke, at der dukker flere nye hoveder op til træning.

- Jeg startede, da vi var 20, fortæller 11-årige Astrid Enghave, der spiller midtbane for FC Lejres U11 hold.

Og hvor mange er der i dag?

- 35, tror jeg. Der er mange.

quote Drenge bliver hurtigt konkurrence-minded, hvor pigerne hellere vil have et fællesskab omkring fodbolden og have en masse nye venner

Kresten Gørtz, FC Lejre

Tendensen er ikke kun forbeholdt de to midtsjællandske klubber. Pigernes fodboldglæde breder sig også til hovedstaden, hvor DBU København er tilfredse med medlemstallenes nuværende kurs.

- I DBU København har vi set en vækst fra før corona til nu på 23 procent. Det svarer til cirka 1700 til 1800 nye pigespillere over den sidste periode, oplyser Bo Hammer, der er bestyrelsesmedlem i DBU København.

Forskel på drenge og piger

Udover et kvindelandshold, der inspirerer de unge, så er en af forklaringerne bag de stigende medlemstal et øget fokus på pigernes behov. De to trænere i Lejre og Roskilde understreger nemlig, at der er forskel på piger og drenge, når det kommer til fodbold.

- Jeg har været træner for et blandet hold af piger og drenge, og der faldt pigerne fra. Der er meget forskel på det mentale. Drenge bliver hurtigt konkurrence-minded, hvor pigerne hellere vil have et fællesskab omkring fodbolden og have en masse nye venner. Så er det ikke så vigtigt for dem, hvem der vinder eller scorer målene. Bare de har det sjovt som hold, forklarer Kresten Gørtz.

- For pigerne er det det sociale. Der skal være et socialt tilbud også. Det er vigtigt, at de kommer ud og spiller kamp, men der skal også foregå noget ved siden af. Altså så der er noget pizzaaften, fjernsynsaften, og hvad vi ellers kan finde på, tilføjer Lasse Sahl.

Det bekræfter Astrid Enghave og Malou Petersen, som begge spiller for FC Lejres U11 pigehold.

Hvad er det bedste ved at spille fodbold for jer?

- At have det sjovt. 

- Score mål, have gode redninger og have det sjovt.

Gælder om at fastholde pigernes interesse

Tidligere har en af udfordringerne været, at pigerne mistede interessen for sporten i teenagealderen. Derfor har DBU set på, hvordan de kan gøre sporten mere attraktiv for pigerne.

- For et par år siden var det en nedadgående kurve. Så man besluttede at lave en pigearbejdsgruppe, som skulle iværksætte en lang række initiativer, som er målrettet vores udfordringer, når vi skal fastholde pigerne. Det gælder om at få dem ind i klubben, men også om at få dem til at fortsætte med at spille når de bliver omkring de 12 til 13 år, fortæller Bo Hammer.

Initiativer af DBUSjælland- og København:

  • Pigeraketten: Et initiativ om rekruttering - målet er at inspirere piger mellem fem og elleve år til at begynde til fodbold. 

  • Projekt P: Et samarbejde mellem DBU København og FC København, der tilbyder bydelstræninger for U12 til U16 piger.

  • Fantastisk fodboldstart for piger: Et forløb der har til formål at understøtte klubberne i opstarten af pigehold.

  • Playmakers inspired by Disney: Et koncept der skaber rammerne for en innovativ introduktion til fodbold for piger i alderen fem til otte år.

  • Gode fodboldmiljøer for piger: Et projekt med forskellige indsatser for at tilpasse fodboldmiljøet, så det afspejler et teenagepige-liv.

  • Amager Q: Et hold samarbejde mellem tre klubber på Amager.

  • Spil pigerne - Forældre velkommen: En forældremødepakke, som skal hjælpe klubberne.


Kilde: DBU København & DBU Sjælland.

De nye initiativer og den målrettede træning til pigerne ser ud til at give pote. 

- Da jeg startede som træner for ni år siden, var der en lignende tilslutning. Dengang faldt pigerne dog fra igen. Det, jeg synes, vi ser nu, det er, at der er mange, der bliver hængende. Det er rigtig dejligt, siger Lasse Sahl. 

For Kresten Gørtz gælder det desuden om at få rekrutteret trænere, så der kan etableres nogle fyldige hold.

- Efterspørgslen er der jo, så det er bare med at give pigerne et godt tilbud i form af hold med engagerede trænere, siger Kresten Gørtz fra FC Lejre, og bliver bakket op af DBU Københavns Bo Hammer.

- Som sagt er det en udfordring, at når pigerne rammer teenagealderen, så rykker de rigtig gode til andre klubber, og så hænger de andre tilbage. Der skal være masse nok til, at der stadig er et hold tilbage for dem at spille på. Så hele strategien er at højne kvaliteten i klubberne, få flere spillere til at gå til fodbold, og så kan vi godt tåle, at de bedste spillere rykker videre, forklarer han.

Se TV 2 Lorrys indslag om pigefodbold her:

_


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Sport

playVærtshusleg er blevet til rigtig sport: En kamp kan tage et sekund

Rasmus Augustesen0

Pengemænd, protester og boykot stopper ikke Rasmus – nu kæmper han for at samle Brøndby-fans igen

VM i Hafnia-hallen

playTusinder deltog i VM-fest i Hafnia-hallen, mens Qatar-kritik for en tid forstummede

Amnesty Internationals generalsekretær Vibe Karup

playGymnasielever må se VM-kampe i skoletiden på én betingelse


Lorryland


Forsiden lige nu

Se flere