Dødsensfarlige kanonslag bliver sendt med posten: Skruppelløs og dybt uforsvarligt

Postbude og pakkemedarbejder bliver i disse dage uforvarende udsat for eksplosionsfare. Mange sælgere af ulovligt fyrværkeri sender nemlig både kanonslag og krysantemumbomber med posten.

Det kan koste både liv, lemmer og førlighed, hvis noget går galt, og en af pakkerne i postcentralen, i postbilen eller hos afhentningskiosken pludselig bliver mast eller går i brand.

For blandt pakkerne med sko, tøj og andre julegaver gemmer der sig pakker med både kraftige kanonslag og krysantemumbomber, der i disse dage i stor stil bliver sendt med PostNord, GLS og Dao.

quote Det er skruppelløse mennesker, der gør sådan noget

Danni Elkjær Rahbek, sikkerhedschef, Dao

- Desværre mødes vi ikke med kunder. Alt sendes med Dao, 2-4 dages levering, skriver en populær sælger af kraftige og ulovlige kanonslag på Instagram. Profilen, der kun bruges til salg af kanonslag, har over 2100 følgere.

- Ingen meetup. Sendes kun med GLS, skriver en anden sælger på Instagram, der i en video reklamerer med de kraftige kanonslag, der er kendt som køkkenruller, fordi de i størrelse og udseende minder om et fyldt køkkenrullerør.

Der er på de sociale medier mange profiler, der udelukkende er oprettet for at sælge ulovligt fyrværkeri. Søger man eksempelvis efter profiler på Instagram, der hedder noget med ”kanonslag”, så dukker der i skrivende stund 22 profiler frem, mens der på Snapchat findes 27 profiler ved samme søgning. 

Sælgerne på Instagram foretrækker at sende deres ulovlige kanonslag med posten, fremfor selv fysisk at mødes med køberne
Sælgerne på Instagram foretrækker at sende deres ulovlige kanonslag med posten, fremfor selv fysisk at mødes med køberne
Foto: Screenshot - Instagram

En gennemgang af profilerne viser, at størstedelen af sælgerne foretrækker at sende deres ulovlige varer, fremfor fysisk at mødes med køberne.

- Det er dybt uforsvarligt, og jeg tænker, at det er mangel af respekt for andre menneskers ve og vel, og derfor vil min opfordring selvfølgelig være, at folk skal lade være med det, siger HR-chef i PostNord Hans Erik Lindkvist.

- Det er skruppelløse mennesker, der gør sådan noget. En ting er, at de selv håndterer ulovligt fyrværkeri, men at de sender det over til mine kolleger, det er altså ikke i orden, siger Danni Elkjær Rahbek, der er sikkerhedschef i fragtfirmaet Dao.

- Konsekvensen, hvis noget skulle gå galt, er rigtig stor, ligesom det er med fyrværkeri, når nogen selv vælger at lege med krysantemumbomber. Forskellen er bare her, at mine kolleger ikke aner, at de har ulovlig krudt mellem hænderne, siger Danni Elkjær Rahbek.

Ulovligt fyrværkeri i massevis

Der bliver hver dag sendt store mængder ulovligt fyrværkeri igennem Danmark. Allerede i midten af november oplyste Toldstyrelsen, at de der havde konfiskeret næsten dobbelt så meget ulovligt fyrværkeri som hele det forgangne år.

600 kilo ulovligt fyrværkeri var kommet i toldstyrelsens varetægt, endnu inden nytårsforsendelserne for alvor var begyndt at passere grænsen. I hele 2019 beslaglagde de 360 kilo.

- Særligt her i efteråret og frem mod nytår ser vi store beslag af ulovligt fyrværkeri. Det er et problem, for det er både farligt og forbudt at tage eller få sendt fyrværkeri ind i landet som privatperson, udtalte kontorchef i Toldstyrelsen Henrik Pagh Kold dengang i en pressemeddelelse.

Selv om sælgerens navn antyder at han er fra København, så vil han ikke mødes med køberne, men derimod kun sende kanonslagene med GLS.
Selv om sælgerens navn antyder at han er fra København, så vil han ikke mødes med køberne, men derimod kun sende kanonslagene med GLS.
Foto: Screenshot - Instagram

GLS oplyser, at de på to uger har beslaglagt 92 kilo fyrværkeri. PostNord vil ikke oplyse hvor meget de finder, men indikerer, at mængderne kan være større end det.

- Det er ikke i småtingsafdelingen, og vi fanger noget hver uge, dog især ved de terminaler der modtager post fra udlandet, siger Hans Erik Lindkvist fra PostNord.

quote Vi har faktisk en aftale med politiet, hvor vi lader deres hunde komme ud og træne på vores terminaler, og nogen gange kan de jo opsnuse noget af krudtet

Danni Elkjær Rahbek, Dao

Alle pakkepostfirmaerne erkender, at de formentlig kun finder en mindre del af det fyrværkeri, de fragter.

- Vi opdager det jo, hvis der er pakker, der ser lidt mistænkelige ud. Så tager vi dem selvfølgelig til side, og vores medarbejder har jo en vis erfaring i at spotte, hvad der kan være i en pakke, uden at vi jo selvfølgelig må åbne den, det er jo kun myndighederne, der må det, siger Hans Erik Lindkvist fra PostNord.

- Men det kan dog være en vanskelige sag at se, om en pakke ser mistænkeligt ud eller ej, erkender Hans Erik Lindkvist.

Sælgere lover pakkerne ikke bliver tjekket for krudt

Flere sælgere af ulovligt krudt på Instagram, Snapchat og Facebook skriver til deres kunder, at de sender pakkerne sikkert og forsvarligt, og at de ikke vil blive tjekket.

- Det sendes med dao, de tjekker ikke pakker, og vi sender det, så det ikke kan gå galt, skriver en sælger på Instagram, da TV 2 Lorry under dække af at være en potentiel kunde kontakter en stribe sælgere.

- Udover det har vi en kontakt derinde, som har forsikret os om, at pakkerne ikke bliver tjekket, skriver en anden Instagramsælger, der ligeledes har oplyst, at han ikke ønsker at mødes for at sælge kanonslagene, men kun vil sende dem med Dao.

Dao mener dog ikke, at en enkelt medarbejder ville kunne sikre, at specifikke pakker ikke bliver tjekket.

- Jeg kan klart afvise, at der er en, der kan sørge for, at en pakke glider let igennem, for alle pakker håndteres af mange forskellige mennesker, fra de bliver indleveret til os, til de ender hos modtageren, siger Danni Elkjær Rahbek.

- Og det er jo ikke sådan, at det kræver toldpapirer og myndighedsgodkendelse for den enkelte pakke at komme igennem, så der er ingen inde hos os, der vil kunne sørge for at fjerne hindringer på vejen, fortsætter han og fastholder, at sådan vil det også være hos konkurrenterne.

- Det her er jo et generelt brancheproblem, og ingen af os har hverken teknologi eller evner til at belyse og opdage det hele. Det er ikke jo lige som i en lufthavn, hvor man har scanningsudstyr til at finde sprængstoffer, der kan belyse en kuffert ad gangen. Vi har hundredetusinde pakker igennem hver eneste dag, og vi prøver efter bedste evne at sortere og lede efter de mistænkelige pakker, siger Danni Elkjær Rahbek fra Dao.

- Men vi har faktisk en aftale med politiet, hvor vi lader deres hunde komme ud og træne på vores terminaler, og nogen gange kan de jo opsnuse noget af krudtet, siger Danni Elkjær Rahbek.

Selvom profilen er oprettet kun til salg af kanonslag i år, så har den allerede fået flere tusinde følgere
Selvom profilen er oprettet kun til salg af kanonslag i år, så har den allerede fået flere tusinde følgere
Foto: Screenshot - Instagram

Forsvarets bomberyddere sprængte pakke

Selvom både kanonslag og krysantemumbomber i værste fald kan være dødsensfarlige, så går det alligevel forholdsvis stille til, når postmedarbejderne opdager, at de står med forsendelser af ulovlig krudt.

- Vores medarbejdere er vant til at håndtere denne type pakker og ved, hvad de skal kigge efter, og hvordan de skal håndtere dem, fortæller Henrik Nyegaard fra GLS.

Hos GLS stiller de mistænkelige pakker forsvarligt til side og kontakter derpå politiet.

quote Der er både tale om lagerpersonel, der er tale om chauffører, om bude, om transportører og om personale i udleveringsstederne, som uforvarende får de her sprængfarlige varer i hænderne

Danni Elkjær Rahbek, Dao

Af og til så vækker en mistænkelig forsendelse dog særlig uro, og så tager fragtfirmaerne ingen risici.

- Det er heldigvis noget, vi oplever meget sjældent. Men når vi finder nogen af de her ting, så tilkalder vi de specialister, der skal til, for eksempel forsvarets bomberyddere, så de kan håndtere det på rigtig vis, siger sikkerhedschef ved Dao Danni Elkjær Rahbek, der husker tilbage på en sådan episode sidste år.

- Der var en pakke, som en terminalmedarbejder kunne se, at der var blevet åbnet lidt på. Pakken blev isoleret, og så tilkaldte vi forsvarets specialister, der tog den med i en lukket beholder, og så bortsprængte de den et andet sted, siger Danni Elkjær Rahbek.

PostNord oplyser, at der for nogle år siden var en postbil, der brændte ned, og hvor de formoder, at branden skyldtes ulovligt fyrværkeri. Heldigvis kom ingen personer til skade, men det kunne let være gået galt. Derfor opfordrer hele branchen både købere og sælgere af fyrværkeri til at stoppe med at sende varerne med posten.

- Jeg synes, at de skal tænke sig rigtig godt om, før de involverer uforvarende mennesker. Vi taler jo ikke bare om, at det er få personer på et lager, der håndterer de her farlige pakker. Der er både tale om lagerpersonel, der er tale om chauffører, om bude, om transportører og om personale i udleveringsstederne, som uforvarende får de her sprængfarlige varer i hænderne, siger sikkerhedschef i fragtfirmaet Dao Danni Elkjær Rahbek.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik