Dødsulykke på luksushotel kunne være undgået

Forud for ulykken var Pihl & Søn flere gange advaret om, at stilladsarbejdere ikke brugte faldsikring under risikofyldt arbejde i højden.

En familiefar fra Falster kunne sandsynligvis stadig lege med sin lille søn og datter, hvis der havde været bedre styr på sikkerheden under renoveringen af luksushotellet d'Angleterre, som åbnede igen 1. maj.

I stedet styrtede den 32-årige stilladsarbejder i døden en råkold tirsdag i januar. Det skriver Avisen.dk.

Stilladsfirmaet og hovedentreprenøren Pihl & Søn betragter ulykken som en uforklarlig tragedie, fordi den dræbte stik imod sikkerhedsproceduren ikke brugte faldsikring.

Indikerer sikkerhedskultur på et meget lavt niveau

Men forud for ulykken var Pihl & Søn flere gange advaret om, at stilladsarbejdere ikke brugte faldsikring under risikofyldt arbejde i højden - i ét tilfælde kom advarslen fra hovedentreprenørens egen arbejdsmiljøkonsulent.

Louise Møller Pedersen, der er ph.d. i forebyggelse af arbejdsulykker fra Aalborg Universitet, har gennemgået forløbet.

"Hele forløbet indikerer en sikkerhedskultur på et meget lavt niveau. Vi ved, at en sådan adfærd medfører betydelig større risiko for alvorlige ulykker og dødsfald," siger hun til Avisen.dk.

Skulle have været spændt fast til en kran

Stilladsarbejderen blev dræbt, da han styrtede gennem et tagdæk af bølgeplast. Ifølge den plan, der var lagt for arbejdet, skulle han have været spændt fast til en kran under færdsel på tagdækket.

Efter tilsynsbesøget i forbindelse med ulykken har Arbejdstilsynet truffet afgørelse om, at arbejdet var uforsvarligt - med eller uden faldsikring.

"Det er muligt, at han ville have reddet livet, hvis han havde haft faldsikring på, men det er også muligt, at han havde pådraget sig andre alvorlige skader, hvis den arbejdsplan, der var lagt for arbejdet på taget, var blevet fulgt," siger tilsynschef Karsten Bach Christensen.

Pihl & Søn havde ansvaret for at koordinere sikkerheden

Firmaet Eriksson Stilladser, hvor den dræbte stilladsarbejder var ansat, har klaget over afgørelsen til Arbejdsmiljøklagenævnet. Direktør Jack Eriksson mener, at et fald gennem taget højst havde udløst et par skrammer, hvis stilladsmanden havde været spændt fast i kranen.

"Han skulle aldrig have opholdt sig på det tagdæk uden sikring," siger Jack Eriksson.

Som hovedentreprenør har Pihl & Søn haft ansvaret for at koordinere sikkerheden på d'Angleterre. Fire måneder før dødsulykken konstaterede Pihls egen arbejdsmiljørepræsentant, at der forekommer "forkert brug af faldsikring og manglende brug af faldsikring".

Pihl vil ikke kommentere før Arbejdstilsynet har afsluttet undersøgelse

"Det generelle billede er, at alle entrepriser lader en hel del tilbage at ønske, når det gælder oprydning, renholdelse og sikkerhedsarbejde," skriver arbejdsmiljøkonsulent Connie Roesgaard i et internt notat.

Underdirektør Bo Svendsen ønsker ikke at kommentere på, hvorfor der fortsat blev arbejdet uden faldsikring efter arbejdsmiljøkonsulentens gennemgang.

"Pihl vil ikke kommentere på en tragisk ulykke, hvor Arbejdstilsynet ikke har afsluttet sin undersøgelse. Men jeg vil gerne slå fast, at ingen skal gå på arbejde på en Pihl-byggesag og komme til skade," siger han til Avisen.dk.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik