DF vender på en tallerken: Vil sætte planer om omstridt ringvej i bero

DF laver en kovending i sagen om en mulig ny sydlig Ring 5.

I marts proklamerede regeringen, at de sammen med Dansk Folkeparti har lavet et trafikudspil, der skulle sikre et mere sammenhængende Danmark.

Som en del af aftalen blev det besluttet, at der skulle gennemføres en forundersøgelse af en sydlig ring 5, der skulle vurdere muligheden for at etablere en ny motorvej på strækningen fra Køge til Frederikssundsvej. Samlet set anslog udspillets parter, at projektet kunne vil løbe op i hele 6,5 milliarder kroner.

Men nu vil Dansk Folkeparti sætte projektet i bero.

- Der er ikke tale om, at vi løber fra en aftale. Sagen er, at vi er blevet klogere, siden vi lavede trafikudspillet, og at vi efter valget vil foreslå en tilføjelse til det eksisterende udspil, siger Peter Skaarup, der er gruppeformand i Dansk Folkeparti, til TV 2 Lorry.

Borgermøder og en ny regering

Det er en trængselskommissionsbetænkning fra 2013 og en række borgermøder, der har givet nye boller på suppen, så de nye toner er ifølge gruppeformanden ikke grebet ud af den blå luft, og i Dansk Folkeparti ønsker de nu, at det skal undersøge til bunds, om man kan løse de trafikale udfordringer ved at optimere og effektivisere det eksisterende vejnet. Altså udbygge det og forbedre den kollektive trafik.

- I Dansk Folkeparti lytter vi til borgerne. Vi er klar over, at der er brug for en løsning på de trafikale problemer på Sjælland, men vi mener også, at det skal ske uden at påføre de berørte kommuner negative konsekvenser som støj og forurening, der følger med en ny motorvej, siger Peter Skaarup.

Det oprindelige trafikudspil, som Dansk Folkeparti lavede med VLAK-regeringen, skal ikke endeligt vedtages før efter valget onsdag. Det vil sige, at det ikke er sikkert, at det er den samme regering, som skal stemme det 112 milliarder kroner dyre trafikudspil gennem Folketinget - hvis man skal tro meningsmålingerne, så er det faktisk meget usandsynligt.

- Mit gæt vil være, at selv hvis vi får en ny statsminister, så er det så god en aftale, at mange af tingene vil blive stemt igennem alligevel. Danmark står midt i nogle voldsomme trafikale udfordringer, som en regering uanset farve bliver nødt til at tage hånd om, siger Peter Skaarup.

Partiet var splittet

Før i dag var Dansk Folkeparti ellers splittet i sagen om Ring 5 Syd. Flere prominente medlemmer af folketinggruppen havde været ude at rose udspillet og understrege vigtigheden af en ny motorvej.

Deriblandt både Kenneth Kristensen Berth og Folketingets formand, Pia Kjærsgaard.

- Ring 5 er et nødvendigt alternativ til Køge Bugt Motorvejen, lød det fra Pia Kjærsgaard, mens MF'er Kenneth Kristensen Berth uddyber:

- Alternativet er en udvidelse af Køge Bugt Motorvejen med i hvert fald fire spor som følge af etableringen af en fast forbindelse over Femern Bælt. Jeg bryder mig bestemt ikke om det alternativ.

Men folketingsmedlemmet Liselott Blixt, der selv bor i Greve-området, hvor en eventuel Ring 5 Syd vil komme helt tæt på, kunne ikke være mere uenig med sine partikollegaer. Hun startede derimod den såkaldte ringmafia, hvor hun sammen med politikere fra SF, radikale og Venstre aktivt modarbejder en ny motorvej.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

20_percent

playLadeoperatør fordobler i år antallet af ladestandere til elbiler i hovedstaden

Stevns trængsel

Årtiers køkørsel kan forsvinde med anlæggelsen af en ny statsvej

hillerød forside

playMilliardforhandlinger giver nyt håb for Hillerødmotorvejen

Benny Engelbrecht

playBegejstret minister: Frederikssundmotorvejen er et rigtig, rigtig godt projekt.

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere