DF stævnet for annonce: Den har skabt frygt

En annonce fra Dansk Folkeparti har åbenbart skabt frygt og bekymring i flere nye statsborgeres familier. Annoncen bragte navnene på næsten 700 nye statsborgere - og informerede om, at én af dem "er til fare for Danmarks sikkerhed."

Foto: TV 2 Lorry

Nogle elever i et gymnasium råbte, "du er en af de der terrorister" til en ung mand efter annonce som Dansk Folkeparti indrykkede i pressen i maj i år.

Flere dagblade afviste dog at bringe annoncen, som indeholdt navnene på alle personer, som netop stod for at få tildelt dansk statsborgerskab.

15 ud af de 700 navngivne i annoncen har ved Københavns Byret netop stævnet partiet for æreskrænkelse.

- Jeg fortalte det til min mor. Hun sagde: Hvad har du gjort? Der må være sket noget, fortæller Helni Ali, der er studerende, til Ritzau.

Hun siger, at hun har frygtet, at en eller anden psykopat ville reagere og opsøge hende.

- Jeg blev utroligt bange for, at nogen ville komme efter mig, når mit navn står dér, siger hun.

En anden sagsøger er en ung mand, hvis familie kommer fra Afghanistan. Javid Aslami drømmer om at komme i Frømandskorpset eller at blive politibetjent.

Da annoncen blev bragt, gik han i gymnasiet.

- Mine klassekammerater råbte og skreg, at "du er en af de der terrorister", fortæller han.

- Jeg blev fuldstændig mundlam, siger han og nævner drilleri fra de andre elever. "Vi skal jo være bange for dig," blev der sagt.

De 15 sagsøgere mener, at Dansk Folkeparti har overtrådt straffelovens bestemmelse om æreskrænkelse. De forlanger en godtgørelse på 10.000 kroner.

Myndighederne har bevilget dem fri proces til at føre sagen. Og noget usædvanligt har byretten sat tre dommere til at afgøre sagen. Normalt er der én.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik