DF gør Messerschmidt til ny næstformand

Søren Espersen har været næstformand i Dansk Folkeparti siden 2012. Nu afløses han af Morten Messerschmidt.

Morten Messerschmidt bliver næstformand i Dansk Folkeparti i stedet for Søren Espersen, som stopper.

Det skriver DF-formand Kristian Thulesen Dahl på Twitter.

- Jeg er glad for, at Morten vil være en del af partiets ledelse. Hans stærke idépolitiske forankring og begavelse er en gevinst for DF, skriver formanden i en uddybende kommentar på Facebook.

DF holder i disse dage sommergruppemøde i Sønderborg, som varer ind til onsdag. Det er her, ændringen er blevet en realitet. Det er sket med folketingsgruppens opbakning, oplyser DF i en mail.

Der har, siden partiet ved seneste folketingsvalg mistede 21 mandater, været kritik af formand Kristian Thulesen Dahl.

Udfordrede formand i interview

For få dage siden gav netop Morten Messerschmidt et stort interview i avisen Danmark, som politisk kommentator Hans Engell over for Ritzau vurderede, var en udfordring af formand Kristian Thulesen Dahl.

I interviewet retter han blandt andet kritik af partiets udlændingepolitik, som han vil skærpe kraftigt for at skabe større differentiering fra andre partier.

Formanden fortalte dog efterfølgende til Ritzau, at han ikke opfattede Messerschmidts udtalelser som en udfordring.

Morten Messerschmidt siger mandag efter udnævnelsen til TV2, at han ikke kan genkende spekulationerne om, at der skulle være splittelse.

- Det er også cementeret nu ved, at gruppen har givet os dette her mandat, siger den nye næstformand.

Viklet ind i sag om muligt misbrug

Morten Messerschmidt vendte sidste år tilbage til Folketinget som ordfører for klima, energi, EU og Europarådet efter ti år i Europa-Parlamentet. Her blev han i 2014 valgt ind med rekordhøje 465.758 stemmer.

Morten Messerschmidt er valgt ind i Nordsjællands Storkreds. Han fik 7.554 personlige stemmer ved valget i 2019. Det er tredjeflest stemmer blandt DF'erne kun overgået af Kristian Thulesen Dahl og Pia Kjærsgaard.

Han har dog også været viklet ind i en sag om muligt misbrug af EU-midler via partialliancen Meld og den tilhørende fond Feld.

EU's svindeljægerkontor, Olaf, har fastslået, at pengene er brugt ulovligt, ureglementeret og uberettiget. Efter fire års EU-efterforskning skal Bagmandspolitiet nu afgøre, om der kan rejses en straffesag mod medlemmer af Dansk Folkeparti.

Søren Espersen har siden 2012 været politisk næstformand i DF, der i år kan fejre 25-års jubilæum. Han er valgt ind i Sjællands Storkreds.

Partiet har også en organisatorisk næstformand, som har ansvar for økonomien, og som vælges på partiets årsmøde. Den post besidder Carl Christian Ebbesen fortsat.

Den 39-årige nye næstformand bor i København, men er oprindeligt fra Frederikssund.

Espersen ked af situationen

Til Ritzau fortæller Søren Espersen, at han har gået med overvejelsen om at trække sig i flere måneder.

- Noget skulle ske, så vi kunne komme værk fra den her underlige, nedadgående kurve i tilslutning.

- Og jeg ved, hvor populær Morten er både i baglandet og hos vælgerne. Så jeg kunne se, at det ville være udmærket, hvos han kunne erstatte mig, siger Søren Espersen og tilføjer:

- Jeg er ked af, at det skal være sådan. For jeg synes, det har været dejligt at være med, siger den nu afgående politiske næstformand i Dansk Folkeparti.