Det store overblik: Her er der forbud mod sankthans-bål - og her er der ikke

I flere kommuner i hovedstadsområdet må du absolut ikke sende heksen til Bloksbjerg på lørdag - men nogle steder må du gerne - i hvert fald med et lille fut. TV 2 Lorry giver dig her det store overblik over det forvirrende afbrændingsforbud.

Sankthansaften bliver de fleste danskere lige lidt gladere for ild. For det er da hyggeligt at nynne midsommervisen og sende den grimme heks hele vejen til Bloksbjerg med et ordentligt bål.

Men en umanerligt tør maj måned kan sætte en stopper for den hyggelige tradition.

Langt de fleste kommuner i hovedstadsområdet har nemlig nedlagt et afbrændingsforbud, og det betyder, at man ikke må tænde åbent ild - og dermed ikke lave bål.

- Der kommer nogle få byger op mod sankthans, men det er slet ikke nok til at gøre jorden fugtig og få det her tørkeindeks til at flytte sig, siger Marcello Francati, der er forebyggelseschef i Hovedstadens Beredskab.

Hovedstadens Beredskab slår onsdag fast, at afbrændingsforbuddet kommer til at forblive i spil indtil efter sankthans.

Det må man ikke under et afbrændingsforbud:

- Varmen eller gnister kan antænde den omkringliggende vegetation, og fordi det er så tørt, som det er lige nu, så kan sådan en brand brede sig til træer, buske og bygninger. Huse er også brandfarlige lige nu, fordi der i tagrenderne ligger knasttørre blade. Det er vores bekymring, siger han.

Mandag var tørkeindekset på ni ud af ti i hele Hovedstadsområdet, og det betyder, at der er ekstra brandfarligt.

Tænder du bål alligevel, kan du blive straffet med en bøde.

En kommuner uden forbud

Der er afbrændingsforbud i næsten alle kommuner i hovedstadsområdet - men en enktelt undtagelse.

Lejre hører under Vestsjællands Beredskab, og her har man ikke nedsat afbrændingsforbud. Her er det altså tilladt at tænde bål på sankthansaften, men man skal fortsat passe på:

"Naturen er tør, og det er derfor afgørende vigtigt, at du passer godt på, og sætter dig nøje ind i de regler, der gælder, hvis du vil tænde bål eller gøre brug af anden åben ild i det fri", lyder de fra kommunen. 

Her er der sankthans-arrangementer på trods af forbud:

Her er små bål tilladt

Selvom der er forbud, går Beredskab Øst en anden vej end de andre kommuner og tillader små bål på trods af, at man også har nedlagt afbrændingsforbud.

- Traditionelt er et sankthansbål en kæmpe bunke kvas, der vil generere meget flyveild. Derfor har vi sagt, at dem må man ikke lave på grund af tørken, men man må gerne lave små bål med tørt træ uden at putte visne blade og grene på, siger Rasmus Storgaard, der er beredskabschef i Beredskab Øst.

Bålet må maks være 80 centimter i diameter og 1,2 meter højt med mindst 15 meter til nærmeste vegetation.

- Det er ikke fordi, at det ikke er tørt i vores område, men vi vurderer, at små bål kan håndteres med omtanke. Så sankthans bålet er ikke helt aflyst. Mindre bål er inden for rammerne, siger han.

Beredskab Øst dækker kommunerne Ballerup, Gentofte, Gladsaxe, Herlev og Lyngby-Taarbæk. 

Her er der alternative sankthans-arrangementer - uden bål

Bål på vand?

Når der er så tørt på land, kan man så ikke bare tænde et bål på en tømmerflåde og skubbe den til vands?

Nej, er det korte svar fra Hovedstadens Beredskab. Antændingsforbuddet gælder også søer og havne.

- Når det er så tørt, som det er, så anbefaler vi en sikkerhedsafstand på 200 meter, så gnisterne ikke flyver igennem luften og antænder noget krat, siger Marcello Francati.

Her ses et sankthans-bål i Kildevælsparken på Østerbro.
Her ses et sankthans-bål i Kildevælsparken på Østerbro.
Foto: Simon Skipper - Ritzau Scanpix

Beredskaberne har dog ikke bemyndigelse til at nedlægge forbud mod at skubbe et bål ud på havet, men både Beredskab Øst og Hovedstadens Beredskab vil ikke anbefale det.

- Men vi siger stadig, at det er en en super dårlig idé. Det svarer lidt til, om du spørger mig, om du må køre 150 km/t på motorvejen. Det kan jeg ikke forbyde dig, men jeg kan sige, at det er en super dårlig idé, siger Marcello Francati.

Søfartsstyrelsen bestemmer over havet, og herfra lyder det, at man ikke umiddelbart har problemer med bål på havet, men hvis det er forholdsvis tæt på havn og kyst, så skal man henvende sig til lokale beredskab.

Det eneste problem er, hvis bålet driver længere ud på havet, for så ligner det et nødsignal.

HER ER DER AFBRÆNDNINGSFORBUD I VORES OMRÅDE

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

imerco(3)

playHer er æggene ikke på køl: - Det er helt unødvendigt

oplevelser nat

Her er fire gratis oplevelser i nattens mulm og mørke

Genrefoto

playEndelig: Længe ventet strand åbner til sommer

20200818-121548-L-1920x1280we

Mundbind flyder i naturen: Så mange blev der fundet i din kommune

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere