Det store dyneløfteri er begyndt i København

Det store dyneløfteri er begyndt. 4.700 københavnere har fået brev fra kommunen. De skal skrive under på, om de er kærester med den person, de deler adresse med. Det skriver Avisen.dk.

Brevene er gået ud til kontanthjælpsmodtagere i midten af oktober.

Det skriver Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune i en ny status for implementeringen af de nye regler for ugifte samlevende.

Fra 1. januar skal samlevende over 25 år forsørge hinanden på lige fod med gifte par.

Derfor har Københavns Kommune startet et enormt dyneløfteri for at finde ud, af, hvem der kysser hvem blandt de fattigste borgere. Brevene er gået ud til alle uanset om det er to af samme køn.

Medlem af borgerrepræsentationen Signe Færch fra Enhedslisten synes, at brevene er grænseoverskridende.

Store penge på spil for parrene

"Grundlæggende synes jeg ikke, at kommunen skal blande sig i folks private forhold på den måde. Hvor går grænsen overhovedet? Enten bliver det et kæmpe dyneløfteri, eller også er resultatet meget usikkert," siger Signe Færch til Avisen.dk.

Det er store penge, der er på spil for parrene. I et kærestepar, hvor den ene har job og tjener for meget, mister den anden ved årsskiftet 5-7000 kroner om måneden i kontanthjælp.

Ifølge Folkeregisteret er i Københavns Kommune 5.700 kontanthjælpsmodtagere over 25 år, der deler adresse med andre over 25 år.

De 1000 har blot fået brev om, at de fremover har forsøgerpligt overfor hinanden. De har fælles børn, og kommunen går automatisk ud fra, at de er kærester.

Resten skal udfylde den tilsendte "samlivserklæring" eller "ikke-samlivserklæring".

Hvis de vælger den sidste, skal de krydse af, om dem de bor med, er deres forældre, børn, søskende, lejer eller bofælle.

I en status for implementeringen af de nye regler, skriver forvaltningen, at de forventer, at Københavns Kommune i januar skal sende op mod 10.000 partshøringsbreve ud om sagen. Og håndtere lige så mange svar, og efterfølgende klager.

Svært at administrere lovgivningen

Der åbner en særlig telefonlinje og og en rådgivningsservice, hvor man kan møde op i grupper og få hjælp med mulighed for tolk.

Signe Færch mener, kommunen blot skulle have holdt sig til en minimumsløsning.

"Den lovgivning er umulig at administrere. Man burde have sagt, at de borgerne, der tror, de er omfattet af gensidig forsørgerpligt kan henvende sig," siger hun.

Oveni kan borgerne se frem til "betydelig risiko for forsinkelse udbetalingen af ydelser til et betydeligt antal borgere ved udgangen af

januar måned 2014".

Avisen.dk afventer en kommentar fra Københavns Kommune om sagen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik