Det kæmper jeg for: Vores børn skal være bedre til at læse

DEBAT: Vi skal inspirere de nye generationer, så de får lyst til at læse, mener Kim Valentin fra Venstre. Derfor skal kulturområdet højere op på dagsordenen i kommunerne.

00:40

1 af 2

Af Kim Valentin, medlem af Folketinget for Venstre, valgt ind i Københavns Omegns Storkreds.

Jeg vil arbejde for, at vores børn og unge bliver bedre til at læse. Gode læseevner er nøglen til at løse mange af de udfordringer, vi bliver stillet over for som moderne mennesker. Som ordfører for folkeoplysning og biblioteker kommer jeg til at arbejde for, at de unge kommer til at læse mere og bedre.

Undersøgelser viser desværre, at kun 20 procent af danske skoleelever rigtig godt kan lide at læse. Det er alt for lidt, når vi samtidig ved, at der er sammenhæng mellem interesse og de ting, vi bliver gode til. Derfor skal vi sætte hårdt ind på at få ungdommen til at udvikle et fortroligt forhold til læsekunsten.

Vi skal inspirere de unge

Jeg husker tydeligt, hvordan jeg som ungt menneske i 70’erne brugte dagevis på biblioteket i Holbæk. Her sad jeg i min egen lille verden, imens jeg slugte den ene bog efter den anden. Det var underholdning for mig.

Det kæmper jeg for

TV 2 Lorry har spurgt samtlige politikere, der er valgt ind i Hovedstadsområdet, hvad de vil kæmpe for i deres område de næste fire år. Bliv klogere på dine politikere her.

Alle kan se, at der er sket meget siden min ungdom i 70’erne. Det gælder selvfølgelig mængden af grå hår på mit hoved, men det gælder også det kulturudbud, som ungdommen betjener sig af.

I dag er der meget stor konkurrence om børn og unges opmærksomhed. Netop derfor er det måske mere vigtigt end nogensinde at inspirere de nye generationer til at engagere sig for læsning.

Kultur er limen i vores samfund

Som tidligere borgmester og nu viceborgmester i Gribskov ved jeg, at læsekulturen er lokalt forankret. Som borgmester i Gribskov Kommune skubbede jeg på for at lave et helt nyt bibliotek i Gilleleje.

Desværre ser vi, at kommunerne ofte kigger over til kulturområdet, når der skal spares penge. Jeg kunne godt tænke mig at vende kommunernes kassetænkning om, så kulturområdet kommer højere op på dagsordenen. Kultur er limen i vores samfund, den skaber værdi og sammenhængskræft.

Min begejstring for det skrevne ord gør, at jeg i dag er engageret som landsformand i Liberalt Oplysningsforbund og som medlem af forretningsudvalget i Danmarks Biblioteksforening. Jeg glæder mig til at udnytte min viden og erfaring til at inspirere områdets børn og unge til at læse endnu mere.

 

Det kæmper jeg forTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik