Det kæmper jeg for: Vi skal tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft

DEBAT: Der er behov for at imødekomme og tiltrække udenlandsk arbejdskraft, mener Samira Nawa fra Radikale Venstre. På den måde kommer der flere penge til velfærd.

Af Samira Nawa, medlem af Folketinget for Radikale Venstre, valgt ind i Københavns Storkreds.

Det kræver næppe nogen doktorgrad i økonomi for at kunne se, at vi i fremtidens danske velfærdssamfund kommer til at prioritere vores ressourcer benhårdt. Der kommer flere ældre, medicinudgifterne i sundhedsvæsenet stiger, der kommer dyrere teknologi, og vi bliver presset af stigende global konkurrence.

En af de bedste måder, vi kan sikre og styrke vores velfærdssamfund og imødekomme de stigende udgifter på, er ved at få flere med i arbejdsfællesskabet. Udover at det er et gode for den enkelte at blive selvforsørgende og have et arbejde at stå op til om morgenen, så er det også en kæmpe samfundsmæssig gevinst, at flere går på arbejde og dermed betaler skat, som vi kan bruge til at investere i vores velfærdssamfund.

Det kæmper jeg for

Vi skal tiltrække udenlandsk arbejdskraft

Grundlæggende kan vi få flere ind på arbejdsmarkedet ved enten at få flere i befolkningen i arbejde eller ved at rekruttere udenlandsk arbejdskraft.

De seneste år har vi haft et stærkt fokus på at få flere i befolkningen ind på arbejdsmarkedet. Det fokus skal vi fortsat have. Men samtidig er tiden kommet til, at vi også gør en større indsats for at få mere udenlandsk arbejdskraft ind på arbejdsmarkedet.

Vi kan se, at vores virksomheder og vores offentlige sektor mange steder mangler kvalificeret arbejdskraft.  

Der er flere måder at gribe det an på, men grundlæggende er vores evne til at tiltrække udenlandsk arbejdskraft helt afgørende for, at Danmark fortsat kan have en sund økonomi, og at der vil være mennesker nok til at løfte opgaverne. Vi vil kunne få besat en række ledige stillinger i vores virksomheder og offentlige sektor og dermed få et øget skattegrundlag.

Flere penge til velfærd

Pengene herfra kan vi så bruge til for eksempel minimumsnormeringer i vores daginstitutioner, grøn omstilling, investeringer i uddannelse og meget andet godt. Vi har jo den seneste tid set ret alarmerende eksempler fra hovedstadsområdet, hvor der tydeligvis mangler personale i vores daginstitutioner.

Ligeledes har vi set, hvordan vores københavnske uddannelsesinstitutioner – lige fra ungdomsuddannelser til videregående uddannelser – er blevet udsultet og i den grad mangler ressourcer for at kunne levere ordentlig kvalitet i undervisningen.

Det er derfor oplagt, at vi gør mere for at få flere ind på arbejdsmarkedet, og udenlandsk arbejdskraft bidrager i dag med 167 mia. kr. til BNP.

Så et oplagt sted at starte er at gøre det nemmere for udenlandsk arbejdskraft at besætte stillinger i Danmark. Dét vil jeg kæmpe for.  

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Bertel2

Bertel Haarder takker af: Her er 9 nedslag i hans lange karriere

20200917-173607-L-1920x1277we

Her er de 12 sager: Advokatundersøgelse afslører Frank Jensens krænkelser

20191107-180758-5-1920x1280we

Partier kræver brev i fredningssag tilbagekaldt: "Retssikkerheden er på spil"

Lejlighed altaner

Det kan blive sværere at få en altan i København

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere