Det kæmper jeg for: Et København for de mange, og ikke for de få

DEBAT: Lejeloven skal ændres, så huslejer ikke bare kan stige til skyhøje priser, mener Halime Oguz fra Socialistisk Folkeparti. København skal være for de mange, ikke for de få.

Af Halime Oguz, medlem af Folketinget for Socialistisk Folkeparti, valgt ind i Københavns Storkreds.

I Storkøbenhavn bor der mere end en million mennesker. Mennesker med forskellige udgangspunkter. Forskellige baggrunde. Forskellige udseende. Forskellige indkomster. Det er en by med plads til mangfoldighed. Og sådan skal det blive ved med at være.

Hvis vi vil have en by, der rummer alt det, så skal vi også turde stille krav. Det nytter ikke noget, at vi lader grådige, udenlandske kapitalfonde som Blackstone opkøbe gamle, smukke og bevaringsværdige bygninger i København, bruger lidt penge på at sætte dem i stand og herefter måske fordobler huslejen, fordi der er et stort, gabende hul i boliglovgivningen.

Det nytter heller ikke noget, at vi opfører det ene gigantiske lejlighedskompleks efter det andet, hvis ikke vi stiller krav til, hvordan sammensætningen skal være.

Vi skal sætte grænser for kapitalfonde

Jeg vil ændre lejeloven, så der sættes grænser for, hvor meget huslejen må stige efter en istandsættelse. Så kapitalfonde som Blackstone ikke bare kan sætte huslejen op i himlen.

Selvfølgelig skal det heller ikke betyde, at folk kan bo i en faldefærdig svinesti, fordi det bliver for dyrt at sætte lejlighederne i stand. Men vi skal turde sætte et loft over, hvor meget huslejen må stige efter en istandsættelse. Ellers risikerer vi, at almindelige borgere tvinges ud af byerne.

Det kæmper jeg for

TV 2 Lorry har spurgt samtlige politikere, der er valgt ind i Hovedstadsområdet, hvad de vil kæmpe for i deres område de næste fire år. Bliv klogere på dine politikere her.

Set i det lys er jeg glad for, at boligministeren er opmærksom på problematikken og vil have standset kapitalfonde som Blackstones indtog i Danmark. Det er et godt skridt, men vi skal også have stoppet andre boligspekulanter gennem en opstramning af lejelovgivningen.

Nye, store boligområder skal indeholde mindst 25 procent almene boliger

København er en by med masser af befolkningstilvækst. Vi har allerede set Teglholmen og Nordhavn skyde op, og snart ser vi også Lynetteholmen. Vi skal være sikre på, at København ikke bliver en by for de få, men for de mange.

Derfor er det afgørende, at vi stiller krav om, at der i alle nye, større boligområder er mindst 25 procent, der er almene boliger. Vi ser gerne det krav sat op til 33 procent. Det giver blandede boligområder, som smitter af på det lokale byliv, foreningslivet og skolerne. Børn og voksne møder andre, der er anderledes fra, hvordan man selv lever og ser ud. De bliver klogere på hinanden, og det sikrer sammenhængskraften i boligområdet og samfundet

Der bliver brug for, at den fremtidige udvikling af Storkøbenhavn driver i retning af en by, alle har råd til at bo i.

Jeg forventer, at det nye flertal betyder et kursskifte i boligpolitikken til fordel for et rummeligt fællesskab. Jeg vil have et København, der er for de mange, og ikke for de få.

Det kæmper jeg forTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik