Det er skønt selv at kunne vælge

Var det f.eks. noget med en terrin af røget ål og spinat? Eller en risottokage med stegte svampe? Menukortet på Herlev Hospital har fået titlen »Herlevs Herligheder«, og det er ikke falsk varebetegnelse. Faktisk ligner retterne den slags, man kan få på hippe storbyrestauranter. Har man har lyst til økopilsner eller et kraftigt glas rødvin, så er det også en mulighed. Alt i alt ikke just det som man sædvanligvis forbinder med hospitalsmad. »Det ser meget lækkert ud, og det er skønt selv at kunne vælge,« siger Ketty Bruun.

Hun er 73 år og har været indlagt på Urologisk Afdeling på Herlev Hospital i en måned på grund af nyrebækkenbetændelse. Hun holder humøret højt, men er for tynd og kunne - som så mange andre hårdt ramte patienter - godt bruge nogle kilo på sidebenene. Ligesom andre patienter kan det knibe med appetitten, men det har »Herlevs Herligheder« været med til at gøre noget ved. »Anretningerne er lækre, ikke så store, og jeg har faktisk lyst til det hele. Om søndagen vælger jeg en lun bolle med ost og marmelade og en omelet med bacon. Men kun om søndagen, for der skal være forskel på dagene,« siger Ketty Bruun, der den seneste uge har taget et kilo på. I dag har hun valgt tre små retter til frokost. En klar suppe, bagt laks med kål og oliven og krydrede kyllingespyd med jordnøddesmør. Et kvarters tid efter hun har bestilt, bliver den varme mad bragt ind på hendes stue. Det ser delikat ud, dufter godt, er smukt anrettet og bliver serveret på en lille rød- og hvidternet dug.
Mad som dagens lyspunkt
»Mine yndlingsretter er den røgede ål og den klare suppe. Det er lækkert, kan jeg godt sige dig. Når man er indlagt, er maden det eneste lyspunkt på dagen, så det er vigtigt,« siger Ketty Bruun. »Herlevs Herligheder« er et forskningsprojekt, som blev sat i gang for en måned siden og varer året ud. En gruppe på 48 tilfældigt udvalgte blandt de underernærede patienter kan på alle tidspunkter mellem klokken 7 og 20 vælge mellem a la carte-retterne, mens en anden gruppe på 48 patienter får den sædvanlige hospitalsmad.
Patienterne bliver vejet tre gange om ugen, man registrerer, hvad de spiser, ligesom man måler styrken i deres hænder - det sidste giver nemlig et godt mål for patienternes muskelstyrke. Også antallet af indlæggelsesdage og forbruget af sondemad måles. Når forsøgsperioden udløber, skal de to forsøgsgruppers resultater sammenlignes, så man kan se, om det hjælper at servere den lækre gourmetmad, der er kendetegnet af et stort kalorie- og proteinindhold. »36 procent af alle patienter er underernærede, og samtidig har vi dokumentation for, at patienter, der bliver ernæret godt, er mindre syge, har kortere indlæggelsestid og nedsat dødelighed. Målet er at forbedre deres ernæringstilstand,« siger cand. scient. og ledende klinisk diætist Tina Munk, som er forsøgsleder. Der er flere årsager til, at patienterne bliver underernærede.
Først og fremmest mister man appetitten, når man er syg. Mange ældre spiser ikke nok i eget hjem, og der kan også være psykologiske årsager til manglende spiselyst, lige som visse typer medicin tager appetitten. »Hospitalsvæsenet fokuserer meget på klinisk ernæring, f.eks. sondemad. Vi vil gerne se på, om man kan forbedre patienternes ernæring ved gøre maden lækker og indbydende. Maden skal være en del af den omsorg for patienterne, som er så vigtig,« siger Tina Munk. Christian Bitz, forfatter, cand.scient. i human ernæring og leder af Forskningsenheden for ernæring under Centralkøkkenet på Herlev Hospial.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik