Derfor flager politiet på halv stang i dag

Politiet markerer 75-årsdagen for da tyskerne under 2. Verdenskrig satte dansk politi ud af spillet.

Den 19. september 1944 hylede luftalarmerne i Storkøbenhavn. Men det var ikke, fordi et luftangreb var på vej. Tværtimod var det signalet om, at tyskerne havde besluttet sig for at sætte dansk politi ud af spillet. De opfattede den danske ordensmagt som usamarbejdsvillig og indledte derfor en storstilet aktion.

2.000 danske betjente blev anholdt og sendt mod de frygtede tyske koncentrationslejre, og en del af dem - mindst 57 - kom aldrig hjem igen.

Den begivenhed er - både for det danske samfund generelt - og for politifolk i særdeleshed - så traumatisk, at der hvert år flages på halv stang på landets politstationer 19. september. Og denne gang med en markering af , at det nu er 75 år siden, Danmark pludselig stod uden politi.

Lov og orden var nu noget, der alene påhvilede den tyske besættelsesmagt.

Deporteret til koncentrationslejre

Københavns Vestegns Politi beskriver de voldsomme begivenheder på deres Facebook-side.

- Da værnemagten og bevæbnede danske sympatisører stormede politiets bygninger under dække af de falske luftalarmer, var ’Operation Möwe’ virkelighed: Et par tusinde politifolk skulle arresteres og deporteres til de berygtede lejre i Tyskland. Før dagen var omme, var ca. 2.000 politifolk arresteret, og det tyske hemmelige statspoliti Gestapo havde overtaget politiets kartoteker og dokumenter.

Stuvet sammen på iltfattigt skib

De sjællandske politifolk, som var arresteret, blev kørt til Københavns Frihavn og stuvet sammen på et ventende fragtskib, M/S Cometa. I alt var de 1.700 om bord under klaustrofobiske og iltfattige forhold. En af dem var Jens Rahbæk, der arbejdede som kriminalbetjent i Hvidovre.

-Nu var han på vej mod de frygtede koncentrationslejre, der løb så mange rygter om.Efter to dage anløb skibet Lübeck, hvor betjentene blev tvunget ind i kreaturvogne, som to dage senere ankom til koncentrationslejren KZ Neuengamme. I de følgende uger blev Jens og ca. 2.000 andre betjente fra hele Danmark transporteret videre til arbejdslejren Buchenwald længere sydpå. Buchenwald var en af de største koncentrationslejre i Tyskland og nåede i sin driftstid at rumme over en kvart million fanger, som levede under frygtelige sanitære forhold. Bakterier, infektioner, blodforgiftninger og tyfus tog sin del af de over 55.000 mennesker, som mistede livet her, oplyser Københavns Vestegns Politi.

En af de heldige

Jens Rahbek var en af de heldige.  Han blev siden flyttet til en krigsfangelejr og derefter fragtet til Sverige. Flere måneder efter krigens ophør var han med til at opbygge en ny dansk politistyrke.

For dansk politi er den 19. september blevet en officiel mindedag, hvor man mindes de politifolk, som har mistet livet i tjenesten.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik