Der er "uacceptabel" forskel på kommuners diabetestilbud

Mens nogle kommuner giver diabetikere tilskud til en række hjælpemidler, giver andre end ikke en valgmulighed. Uacceptabelt, mener Diabetesforeningen.

Kommunerne kan selv bestemme, hvor frit valg diabetikerne skal have, når det kommer til hjælpemidler. Foto: Morten Germund - Ritzau Scanpix

Kommunerne i Danmark kan selv fastlægge linjerne, når det kommer til at tilbyde dens diabetikere hjælpemidler som penkanyler, blodsukkermåler og lancetter med tilskud fra kommunen.

Derfor er der meget stor forskel på, hvor gode tilbud diabetikere i de forskellige kommuner får.

Det skriver DR P4 København, som har gennemgået produktkataloger til diabetespatienter i Hovedstadsområdet og Region Sjælland.

I Roskilde og resten af kommunerne i Region Sjælland kan diabetikerne vælge mellem 8-12 forskellige typer af produkter, skriver DR. 

Det er fuldstændigt uacceptabelt

Henrik Nedergaard, formand i Diabetesforeningen

Men hvis man borimod bor i København og Egedal Kommune, kan man kun få tilbudt ét enkelt mærke inden for hver kategori som standard. 

- Det er fuldstændigt uacceptabelt. Især når kommunerne ligger så tæt på hinanden, siger formanden i Diabetesforeningen, Henrik Nedergaard, til DR P4 København.

Ifølge Diabetesforeningen kan det i visse tilfælde resultere i, at diabetespatienter må betale flere tusinde kroner af egen lomme for at få fat i det udstyr, de selv er trygge ved at bruge.

Læs også Hovedstadens hospitaler har landets mindst tilfredse patienter

De to kommuner forklarer til DR, at man har valgt at skære ned på kataloget for at spare penge.

- I henhold til serviceloven er vi forpligtiget til at tilbyde bedst og billigst til borgerne, og det vil sige, at det også handler om, at vi faktisk skal drive en effektiv og økonomisk rentabel virksomhed, siger afdelingsleder Rikke Terslev Bengtson fra Egedal Kommune.

Anderledes ser man på sagen i Roskilde Kommune, hvor man tilbyder et bredt produktkatalog til patienterne. 

- Vi tror mere på at støtte borgerne, selvom det på den korte bane kan blive dyrere. Pengene bliver forhåbentlig tjent ind gennem færre sygedage og indlæggelser, siger Mette Olander, der er social- og sundhedschef i Roskilde Kommune.

Til DR skriver Børne- og socialminister Mai Mercado fra Konservative i en mail, at hun har tillid til, at kommunerne sørger for at give det bedst egnede og billigste produkt.

Læs også Supersygehuset i Hillerød vil mangle sengepladser

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik