Den Blå Planet er i nødberedskab: - Det er et sørgeligt syn

Ligesom flere andre steder er der lukket næsten helt ned på Den Blå Planet.

I påsken vil Den Blå Planet gå glip af 3-400.000 kroner om dagen, fortæller direktør Jon Diderichsen. Foto: Emma Thomas Moesgaard

Der er helt mørkt på gangene, som kun bliver lyst op af lyset fra akvarierne.

- Det er vigtigt, at dyrene har en god døgnrytme, ligesom de plejer. Især ved koralrevet her er det vigtigt, at lyset er upåvirket, siger Mia Ramussen, dyrepasser i Den Blå Planet, mens hun peger på et af de største og mest faverige akvarier. 

Det er et sørgeligt syn, der er her. Jeg står med alle vores fisk og alle vores fantatiske dyr, men jeg mangler vores gæster

Jon Diderichsen, direktør, Den Blå Planet

Normalt har akvariet åbent 365 dage om året - men siden den 12. marts har der været lukket ned, og kun nødberedskabet er på arbejde. 

Læs også Regeringen forlænger lukning af Danmark til 13. april

Men det er alligevel en del mennesker, for hverdagen går videre for de mange dyr, som skal fodres og passes.

- Helt generelt er det mærkeligt at være på akavariet, fordi man savner sine søde kollegaer, og man kan mærke, der ikke er nogen gæster. Der er ikke liv i huset på samme måde, siger Mia Rasmussen.

Normalt deles cirka ni kolleger om tre foderuter, men under de nuværende omstændigheder står kun to for fodringen af alle dyr.

Læs også Sundhedssektoren risikerer at løbe tør for værnemidler

Alt sammen for at følge regeringens påbud om ikke at samle flere end 10 personer og for at mindske spredningen af coronavirus.

- Vi løber lidt hurtigt, siger Mia Rasmussen, der normalt passer dyr i varmt saltvand, men som for tiden også når forbi havodderne og fuglefjeldet.

Kun et nødberedskab er på arbejde til at passe dyrene. Foto: Emma Thomas Moesgaard

Usikker på kompensation

- Det er et sørgeligt syn. Jeg står med alle vores fisk og alle vores fantatiske dyr, men jeg mangler vores gæster, siger Jon Diderichsen, der er direktør i Den Blå Planet.

Han har sendt få medarbejdere hjem på lønkompensation fra staten, men der skal en fast flok til at passe på dyrene hver dag.

Vi har virkelig brug for hjælp

Jon Diderichsen, direktør, Den Blå Planet

- Vi prøver at optimere så meget som muligt for at spare på nogle af vores udgifter, men det er meget svært, for alle vores udgifter er bundet op på alle dyrene, siger han.

Regningerne går blandt andet til at betale for foder, el og pasning. Og til maj vil akvariets bankkonto være tom, lyder det fra direktøren.

Jon Diderichsen venter derfor spændt på at blive klogere på, hvor mange af deres udgifter, de kan få dækket af den hjælpepakke til erhvervsdrivende, som regeringen og resten af Folketinget er blevet enige om.

Læs også Københavns Lufthavn får påbud: Nu vil politiet råbe op med megafoner

Bare i påsken vil Den Blå Planet gå glip af 3-400.000 kroner om dagen, fortæller Jon Diderichsen.

- Vi har kæmpe udgifter, som ikke nødvendigvis er med i den pakke endnu, så det prøver vi selvfølgelig at gøre opmærksom på - at vi har virkelig brug for hjælp, siger han.

Erhvervsstyrelsen kan ikke sige præcis, hvornår virksomhederne kan ansøge om kompensation for deres faste udgifter, men styrelsens pressesekretær siger, at de arbejder i døgndrift for at få alle ordninger op at køre. 

- Vi håber, at de er lydhøre overfor den specielle situation, vi er i nu siger Jon Diderichsen. 

03:05

Personalet passer dyrene - men gæsterne og billetindtægterne er væk.

Luk video


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik