Den ædru alkoholiker Frank må ikke gå udenfor - holder AA-møder online

Lukning af AA-møder giver risiko for tilbagefald, men fællesskabet har i raketfart organiseret virtuelle mødeplatforme på nettet.

AA, et fællesskab for anonyme alkoholikere, har set det som en livsnødvendighed at få møder gjort tilgængenlige online. Foto: TV 2 Lorry

I fællesskabet for ædru alkoholikere værner man meget om den enkeltes anonymitet, og derfor optræder personerne i artiklen med fornavn. TV 2 Lorry er dog bekendt med efternavn på alle, som optræder i artiklen.

“Hver gruppe har kun et hovedformål - at bringe budskabet videre til alkoholikeren, som stadig lider”. Sådan lyder en af AA, Anonyme Alkoholikeres, 12 traditioner.

Landet over mødes ligesindede til møder i AA med det formål at holde sig ædru og hjælpe dem, som har et ønske om at blive ædru.

Selvom langt størstedelen af møderne er lukket ned, holder AA bestemt ikke lukket. Det er hele vores hovedformål, der står og falder med, at vi kan holde møder

Ane, formand, Landsdækkende Informationsudvalg, AA

Men også for fællesskaber som Anonyme Alkoholikere udfordrer tiden med coronavirus og hjemme-karantæne, og derfor har man i løbet af kort tid formået at opstarte AA-onlinemøder.

Læs også Sådan undgår du kuk i karantænen: Her er ekspertens bedste råd

Spørger man formanden for Landsdækkende Informationsudvalg, AA, Ane, er risikoen for tilbagefald noget, som er på lystavlen hos mange for tiden.

- For mig er det enormt vigtigt at få kommunikeret ud, at man stadig kan få hjælp. Selvom langt størstedelen af møderne er lukket ned, holder AA bestemt ikke lukket. Det er hele vores hovedformål, der står og falder med, at vi kan holde møder, siger Ane til TV 2 Lorry.

Straks efter at regeringen satte antallet af tilladte deltagere ved offentlige forsamlinger ned fra 100 personer til 10, lukkede næsten alle fysiske AA-møder ned. Enkelte steder afholdes der stadig møder, hvor regeringens retningslinjer bliver overholdt.

På AAs hjemmeside kan man se, at størstedelen af fysiske møder lige nu er lukket ned grundet coronavirussen. I stedet kan man dagligt gå til møde online. Foto: Privatfoto

‘Get out, you’re in a room with a killer’

I en lejlighed på 3. sal i København sidder Frank F. Han optræder i artiklen også med fornavn for at værne om princippet om anonymitet i AA.

Han er en af de mange borgere, som er gået i frivillig isolation, fordi han lider af lungesygdommen KOL, og så er han et mangeårigt medlem af AA.

Jeg var mere isoleret, end jeg nogensinde har været, det sidste år jeg drak, så jeg føler mig meget privilegeret ved at kunne deltage i møder hjemmefra

Frank F, ædru alkoholiker, medlem af AA

For ham er onlinemøderne det, han kalder et rigtig godt nødberedskab og livsnødvendigt - især i en tid hvor verden er vendt på vrangen.

- Det er jo vores medicin med de møder. Vi taler ofte om (i AA red.), at isolation er farlig for os alkoholikere. Vi har brug for at dele og møde genkendelse, og sætningen ‘get out, you’re in a room with a killer’ passer meget godt på os alkoholikere. Vi har brug for andre for at hjælpe os selv.

Selvom Frank F. savner krammene efter de fysiske møder, han plejer at deltage i, er han imponeret over, hvor hurtigt AA har fået stablet onlinemøderne op. Selv deltager han ugentligt i 2-3 møder hjemme fra sin computer med mennesker fra hele landet.

- Jeg får grinet, og de fleste kan man se på et billede, men det vælger man helt selv. Man kan også ind imellem høre nogle sidde og spise et æble, det er ret hyggeligt, siger han.

Han understreger, at der altid er hjælp til dem, som har brug for en hånd til det tekniske.

- Har man brug for hjælp, får man den straks. Man vil gerne hjælpe hinanden.

Her kan du finde hjælp

AAs hotline kan kontaktes i tidsrummet 8-24 på telefonnummer: 70 10 12 24.

www.dkaa.dk kan man finde onlinemøder og tidspunkter for møderne.

Man kan også stille spørgsmål ved at sende en mail til kontakt@anonyme-alkoholikere.dk.

De fleste onlinemøder foregår i programmet Zoom, og hvert møde har, som ved de fysiske møder, en mødeleder, som giver ordet til dem, som ønsker at sige noget.

Ved hjælp af en chat-funktion kan man skrive, hvis man ønsker at dele sine tanker med resten af den virtuelle forsamling. Det er også her, folk indimellem skriver, hvis det tekniske driller, og så er Frank F. altid klar til at hjælpe.

- Hvis jeg ser, at nogle skriver, at de har problemer med, at for eksempel mikrofonen driller, så sender jeg mit telefonnummer og skriver ‘ring til mig’. Det er så vigtigt at få mulighed for at dele sine bekymringer og få følelsen af at tilhøre et fællesskab, og derfor må vi hjælpe hinanden, siger han.

Opbyggelighed i cyberspace er altafgørende

I mandags tog regeringen så beslutningen om at forlænge nedlukningen af hele Danmark, foreløbig til påsken er overstået.

Det slags fællesskab, eller den genkendelse, som kan opstå ved onlinemøderne, kan give et helt afgørende håb for det pågældende menneske

Cathrin, formand, Landsdækkende Informationsudvalg, AA, Storkøbenhavn 

Derfor er oplysning om, at der findes onlinemøder i AA mere vigtigt end nogensinde at kommunikere ud til befolkningen, fastslår Cathrin, som er formand for AA’s Informationsudvalg i Region Storkøbenhavn.

- Vi befinder os i en situation, hvor den ensomme, isolerede alkoholiker er 100 procent magtesløs lige nu. De kan ikke tage skridtet og flytte sig fysisk ned til et møde, siger hun til TV 2 Lorry.

Læs også Frivillige våger ikke længere over døende: - Det er med et tungt hjerte

Som hun ser det, har de psykisk sårbare rigtige hårde vilkår i øjeblikket. Isolationen giver risiko for ensomhedsfølelse, frygt og selvmordstanker. Derfor skønner hun, at onlinemøderne er vigtige at få formidlet videre til så mange så muligt.

- At kunne se og høre andre i samme situation kan lette meget. Den kontakt, nogle måtte have via cyberspace, kan desværre være ikke-opbyggelig i det daglige og ved at spejle sig i perfekte mennesker med perfekte liv, kan det gøre håbløsheden endnu værre. Så det slags fællesskab, eller den genkendelse, som kan opstå ved onlinemøderne, kan give et helt afgørende håb for det pågældende menneske, siger Cathrin, som også optræder ved fornavn i artiklen som led i AAs anonymitetsprincip.

En nykommer skal ikke komme til en lukket dør

Tilbage til Frank F. i lejligheden i København. Han modtager sine dagligvarer via forskellige udbringningstjenester, og naboerne er søde til at levere det, han mangler. Men kun til dørmåtten og foran en lukket dør.

Faren for at blive smittet med coronavirus er ikke en risiko, han tør tage. Det er lungerne for svage til. Selvom han sidder alene i sin lejlighed for tiden, var det, da han drak, at han følte sig allermest alene, husker han.

- Jeg var mere isoleret, end jeg nogensinde har været, det sidste år jeg drak, så jeg føler mig meget privilegeret ved at kunne deltage i møder hjemmefra. Jeg håber meget, at onlinemøderne bliver integreret i fællesskabet efterfølgende.

Hvad er AA

 • AA står for Alcoholics Anonymous og er et fællesskab for alkoholikere som ønsker at være ædru.
 • AA blev stiftet i USA i 1935 af børsmægleren, Bill Wilson, og lægen Bob Smith.
 • Hovedformålet i AA er at holde sig ædru og hjælpe andre alkoholikere til at opnå ædruelighed.
 • Flere fællesskaber er inspireret af Anonyme Alkoholikere, blandt andet Al-anon, som Bill Wilsons kone, Lois Wilson stiftede. Et fællesskab for pårørende til personer som drikker for meget.
 • AA er et tolvtrinsprogram. Fællesskaber, som er inspireret af AA:
 • www.al-anon.dk - er et fællesskab for pårørende til personer, som drikker for meget.
 • www.aca-danmark.dk - er et fællesskab for voksne, som er vokset op med alkoholmisbrug eller i andre dysfunktionelle rammer.
 • www.alateen.dk - er et fællesskab for unge, primært teenagere, hvis liv er påvirket af, at en anden drikker.
 • www.nadanmark.dk - er et fællesskab for alle, som ønsker at blive fri for afhængihed af stoffer.
 • I TV 2 Lorrys område findes ugenligt 162 møder for Anonyme Alkoholikere.
 • Anonyme Alkoholikeres Formålserklæring: 

Anonyme Alkoholikere er et fællesskab af mænd og kvinder, der deler erfaring, styrke og håb, for at kunne løse deres fælles problem, og derigennem hjælpe andre til at komme sig af alkoholisme. Det eneste, der kræves for at blive medlem, er et ønske om at holde op med at drikke. Der betales intet kontigent. AA klarer sig selv økonomisk gennem egne frivillige bidrag. 

AA er ikke tilknyttet nogen sekt, trosretning, organisation, institution eller nogen form for politik. 

AA tager ikke stilling til stridsspørgsmål og vil hverken støtte eller bekæmpe nogen som helst sag.

Vort hovedformål er at forblive ædru og hjælpe andre alkoholikere, til at opnå ædruelighed.

 

Kilde: Anonyme Alkoholikere

Se mere

Selvom næsten alle fysiske mødesteder for AA fortsat er lukket ned på ubestemt tid, står der, ved mange mødelokationer, personer til at tage imod fremmødte, som endnu ikke er bekendt med lukningen. Og især én gruppe er vigtig at tage hånd om.

- En nykommer skal ikke komme til en lukket dør. Det er vigtigt, at vi er der til at hjælpe dem, som vil hjælpes. I AA er du medlem, så længe du ønsker at være ædru, siger Frank F.

Ifølge Ane er der et kæmpestort før og efter corona-udbruddet i AA.

- Geografi er ikke længere en hindring. Verden er i den grad blevet en global landsby. I denne uge har jeg selv været til møde i København, Los Angeles og Aarhus hjemme fra lænestolen, siger hun.

AA har alene i Danmark 440 registrerede ugentlige møder, man kan deltage i, og i øjeblikket en mængde daglige onlinemøder, som kan tilgås via AAs hjemmeside. 

Anonyme Alkoholikere afholder møder i 180 lande, fordelt på over 125.000 grupper og med et samlet anslået medlemstal på over 2 millioner. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik