De unge indtager gaderne i historisk stor klimastrejke

Hele verden er på den anden ende den 15. marts, når tusindvis går på gaden for at kæmpe for klimaet. I Lorryland er opbakningen massiv.

Har du undret dig over, hvad de usædvanligt mange mennesker på gader og stræder har gang i? Så har du misset de sidste dages optakt til en historisk stor klimastrejke.

quote Klimastrejken virker som den eneste mulighed for at blive hørt

Maja Eberhardt, deltager og taler ved klimastrejken

1769 strejker i 112 lande fra alle kontinenter. Så omfattende er den globale klimastrejke, der finder sted fredag den 15. marts. Over hele verden bliver unge væk fra skolerne for at gå ud i kulden og råbe politikerne op.

I Lorryland er opbakningen til strejken massiv. 11 demonstrationer vil fredag finde sted i Københavnsområdet, Roskilde, Køge og Hillerød. Alene ved en af demonstrationerne, den som foregår på Christiansborg Slotsplads, forventes at komme omkring 5.000. En af dem er Maja Eberhardt. Hun er 14 år gammel, går i 8. klasse på N. Zahles Gymnasieskole, og hun skal holde en fællestale for hele forsamlingen.

- Jeg står her, fordi der er brug for det. Klimastrejken virker som den eneste mulighed for at blive hørt. Jeg er pisse frustreret over, at der ikke bliver gjort nok på klimaområdet. Politikerne taler hele tiden om flere pesticider og forurenende tiltag. Og jeg vil gerne ud med mine frustrationer. Det kan jeg på den her dag, siger Maja Eberhardt til TV 2 Lorry.

quote Det er fantastisk at være en del af noget større

Maja Eberhardt, deltager og taler ved klimastrejken

Klimastrejken er primært rettet mod de unge, men folk i alle aldre er velkomne til at deltage.

”Man er en del af noget større”

Den 15. marts bliver for mange mennesker og særligt for mange unge mennesker en dag ud over det sædvanlige. I stedet for at sidde på skolebænken, som de unge altid gør, så kan de komme ud og opleve en ganske særlig dag, mener Maja Eberhardt.

- Det er en dag, man bør opleve. Blandt andet fordi der kommer så mange mennesker, som går med de samme tanker, og her kan vi gøre noget ved det sammen, siger hun og tilføjer:

- Det er beundringsværdigt, at så mange har sagt nej til skole og vil støtte op om formålet. Jeg tror kun der kommer flere og flere de næste år, for det er fantastisk at være en del af noget større, afslutter hun.

Her ses strejken, der finder sted foran Roskilde Domkirke.
Her ses strejken, der finder sted foran Roskilde Domkirke.
Foto: Louise Cassens

Selvom denne klimastrejkes størrelsesorden er noget for sig, så forekommer klimastrejker faktisk hver uge. FridaysForFuture er navnet på en strejke der finder sted hver eneste fredag både i Danmark og i udlandet.

15-årige Greta Thunberg fra Sverige er forgangsperson for FridaysForFuture. Hendes utrolige historie gik viralt, da hun klimastrejkede foran det svenske folketing i 21 dage op til det svenske folketingsvalg.

Historien om Greta Thunberg

Greta Thunbergs stålvilje smittede af på mange andre, og det har ført til klimastrejker hver fredag i forskellige byer verden over. Men da de fleste ikke kan strejke hver fredag bliver der indimellem udpeget en dag for en stor klimastrejke. Den sidste store strejke blev afholdt den 1. februar 2019.

Mor er stolt

Selvom der er lidt delte meninger om hvorvidt børn bør blive væk fra skolen for at klimastrejke, så er mange forældre glade for deres børns initiativ.

quote Så meget initiativ havde jeg slet ikke som 14-årig, så det er skønt at se

Anne Eberhardt, mor til deltager i strejken

Maja Eberhardts mor er meget stolt over sin datters engagement, og har glædeligt skrevet til skolen, at Maja ikke ville være tilstede fredag, for hun ”strejker for fuld udblæsning”, som mor Anne Eberhardt skrev i beskeden.

- Det bekymrer mig ikke, at hun går glip af en skoledag. Jeg er tværtimod stolt over, at hun engagerer sig. Det er ikke noget, jeg har proppet ned i halsen på hende. Det er noget, de unge selv finder på. Så meget initiativ havde jeg slet ikke som 14-årig, så det er skønt at se, siger Anne Eberhardt og tilføjer:

- De unge kunne vælge at gå i tøjbutikker, men i stedet vælger de at kæmpe for noget vigtigt. Det gør mig stolt og glad, siger hun.

Klimastrejken foregår med fuldt overlæg i dagtimerne, så folk vælger deres arbejde og skole fra for at kæmpe for klimaet. Strejken vækker på den måde mere opsigt.

Find den klimastrejke, der er tættest på dig her

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

Set fra Nørrebro

Fra skumle hjørner til genbrugsgranit: Sådan skal Nørrebro-plads se ud

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Afbrænding af Lars Løkke dukke

Enhedslisten-borgmester deltog i afbrænding af Lars Løkke-dukke

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere