De store byer skal styres effektivt

De store kommuner København, Aarhus, Odense og Aalborg skal ifølge regeringen have ny styreform, så de både politisk og administrativt drives som andre kommuner skriver Berlingske.

Borgerne i landets fire største kommuner København, Aarhus, Odense og Aalborg skal langt tydeligere end i dag kunne gennemskue, hvem der er ansvarlig for de politiske beslutninger, der træffes. Samtidig skal storbykommunerne drives mere rationelt uden dobbelt bogholderi og overflødigt bureaukrati. Derfor vil regeringen ændre de fire byers særstatus og indføre flertalsstyre efter samme model, som gælder for de øvrige kommuner.
»Regeringen ønsker at undgå ineffektivitet og nogle af de politisk, taktiske ting, der opstår i magistratstyret, f.eks. når budgetpenge fordeles efter, hvem der sidder på posterne inden for de forskellige områder frem for at havne dér, hvor behovet er størst. Samtidig ligger der er et besparelsespotentiale,« siger SFs politiske ordfører, Jesper Petersen, og tilføjer, at en reform skal forhandles med kommunerne.
For Københavns vedkommende betyder en reform, at de syv borgmesterposter ikke længere skal fordeles efter partiernes størrelsesforhold, men besættes af politikere fra de flertalspartier, der indgår i en konstitueringsaftale - efter samme recept, som når en regering dannes.
Havde flertalsstyret været en realitet i dag, ville Venstres Pia Allerslev således ikke have været borgmester. Og havde Folketinget haft samme styreform som København, ville både Venstre og Dansk Folkeparti have haft ministre i SRSF-regeringen.
Men også økonomisk er der meget at hente. Ifølge Rambøll kan alene København spare op imod 177 mio. kr. årligt på overflødigt bureaukrati, fordi der bliver indført en enhedsforvaltning. Det vil sige, at kommunens syv forvaltninger ikke længere skal have eget borgmestersekretariat, eget udvalgssekretariat, eget direktionssekretariat, eget ledelsesdirektorat og hver sin direktion samt løn-, ansættelses- og budgetkontor.
Overborgmester ønsker ny styreform
Københavns overborgmester Frank Jensen (S) har længe efterlyst enhedsadministration og flertalsstyre og er derfor glad for, at en reform er på vej.
»Et nyt kommunestyre skulle gerne give en fornuftig drift, uden at vi behøver at have syv af alle ting. De borgerlige partier vil ikke nødvendigvis miste indflydelse. Syv partier står bag det seneste budgetforlig, og det kan også blive tilfældet i forbindelse med et nyt kommunestyre, hvor alle, der har lyst og vilje, kan være med til at tage ansvar for økonomien og udviklingen af byen,« siger Frank Jensen.
I mange kommuner konstituerer byrådene sig politisk bredt. Og Aalborgs borgmester, Henning G. Jensen (S), er kritisk over for en reform og opfordrer til, at det bliver frivilligt for de fire storbykommuner at ændre styreform.
»Vi er glade for vores styreform, fordi Aalborg fungerer godt. Vi har vækst, udvikling, politisk samarbejde og politiske udvalg, som tager ansvar. Politik i Aalborg går ikke ud på at drille hinanden men på at skabe resultater. Og vi har nogle af de laveste administrationsomkostninger for kommuner i Danmark,« siger Henning G. Jensen.
Den tidligere VK-regering forsøgte sidste år forgæves at gennemføre en ny styreform i landets fire største byer.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik