De mest artsrige naturområder ligger i Nordsjælland

En ny ph.d.-afhandling har fundet frem til de mest artsrige hot spots i statens skove og naturområder. Nordsjælland er topscorer med tre områder i top seks.

Tisvilde Hegn huser 192 truede arter. Det er flest af alle naturområder i Danmark. Foto: Karsten Schnack - Ritzau Scanpix

Nordsjælland rummer de naturområder i Danmark, der huser flest forskellige truede og sjældne arter.

Det viser en ny ph.d.-afhandling, som Naturstyrelsen har offentliggjort på sin hjemmeside.

Erhvervs-ph.d. Erik Buchwald har som led i sin afhandling for Naturstyrelsen og Københavns Universitet gennemgået 22 millioner observationer af alt, hvad der kan krybe, flyve og gå i den danske natur.

Og det er der rigtig mange arter, der kan i Nordsjællands store skove og naturområder. 

Læs også Advarer svømmere om ækle bæster i badesø: De gennemborer din hud

Tisvilde Hegn, Gribskov og Jægersborg Dyrehave indtager henholdsvis første-, tredje- og fjerdepladsen over de mest artsrige områder.

Det kan hænge sammen med, at dyr og planter har masser af plads i de skove.

- De statslige naturområder med flest registrerede, truede arter hænger ikke så overraskende sammen med steder, hvor naturen har fået plads, siger Erik Buchwald, der har skrevet afhandlingen.

- Alle steder har deres egne specialiteter, fra Møns blomsterrigdom, over sommerfugle i Mols Bjerge til Jægersborg Dyrehaves ældgamle træer, der er guf for biller og svampe. De er alle et besøg værd - for både biologinørderne og den almindelige skovgæst, siger Erik Buchwald. 

Læs også Droppet som kandidat til Verdensarvsliste, men giver ikke op

 

Top seks: De mest artsrige skove og naturområder

 1. Tisvilde Hegn: 192 truede arter 
  Sjællands største sandflugtsplantage er levested for mange insekter, krybdyr og småfugle, eksempelvis stor enggræshoppe, blank gæstemyre og biolet koralsvamp:

   
 2. Klinteskov på Møn: 179 truede arter
  Stor blomsterrigdom og mange sjældne orkideer og svampe, der er knyttet til den kalkrige jordbund. Eksempelvis orkideerne, rød skovlilje, storblomstret hullæbe og horndrager.

   
 3. Gribskov: 120 truede arter
  Meget varieret skov med både nåle- og løvtræer og store vådområder. Af særligt truede arter kan nævnes natsommerfuglen skinnende jordfarveugle og grøngul pastelporesvamp. 

   
 4. Jægersborg Dyrehave: 116 truede arter
  Den lokalitet i Danmark, hvor der er registreret flest sjældne og hensynskrævende svampearter, eksempelvis vokshatte og egetunge. 

   
 5. Almindingen: 116 truede arter
  Bornholms største sammenhængende naturområde er levested for en lang række sjældne og truede arter, eksempelvis Bechsteins flagermus, svampen prægtig mælkehat og edderkoppen orange hjulspinder. 
   
 6. Mols Bjerge: 108 truede arter
  60 procent af Danmarks insektarter er registreret her, og man kan finde et mylder af sommerfugle, herunder okkergul pletvinge og den truede og farverige mariehøneedderkop.

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik