Dårlig bemanding skaber utryghed på plejecentre

Dødeligt syge på landets plejecentre skal sørge for at have ondt om dagen og sove roligt om natten, for selvom stadigt flere kommuner har oprettet særlige palliative afdelinger på kommunens plejecentre, så kniber det med den rette bemanding om natten.

Kun 2 af de 40 kommunale plejecentre, der har oprettet et særligt palliativt afsnit, har en læge på vagt om natten, og 30 procent af plejecentrene har heller ikke sygeplejersker på arbejde i nattetimerne.

I stedet varetages plejen af for eksempel sosu-assistenter. Det viser en undersøgelse fra Videncenter for Rehabilitering og Palliation, skriver Kristeligt Dagblad.

"Der mangler læger på de særlige palliative tilbud på plejecentrene. Kun 2 af 40 steder har en læge ansat. Og når der samtidig heller ikke er døgnbemanding af sygeplejersker alle steder, så kan der opstå farlige situationer. I mange kommuner har man ladet opgaven glide til social- og sundhedsassistenter, men så er patienterne i risiko for ikke at blive plejet og behandlet tilstrækkeligt," siger Jorit Tellervo, sygeplejerske og projektleder i Videncenter for Rehabilitering og Palliation, der står bag undersøgelsen.

Der kan for eksempel opstå en farlig situation, hvis en patient får åndenød, og personalet ikke er tilstrækkeligt uddannet til at håndtere det, og Jorit Tellervo kalder det "utrygt" og siger, at de syge får en bedre pleje i deres eget hjem, selvom tanken netop er, at de mest syge skal følges mest tæt, på for eksempel et plejecenter:

"Manglen på det rette fagpersonale gør, at de ikke får den pleje, de ville have fået i deres eget hjem, hvor der kommer en hjemmesygeplejerske, og man kan få kontakt til det specialiserede palliative team på sygehuset. Hvis du bliver så syg, at du ikke kan være i dit eget hjem, får du et dårligere tilbud. Det er et paradoks og meget, meget utrygt."

Det er dog ikke kun hjemme, at man tilsyneladende kan få et bedre palliativt tilbud, men også i det øvrige behandlingssystem, og det undrer Jorit Tellervo:

"Personalesammensætningen på de særlige palliative tilbud på plejecentrene er meget anderledes end på et specialiseret niveau, som et hospice eller en palliativ afdeling på et sygehus. Det burde ellers være kommunernes bedste palliative tilbud. Men det kniber med fagligheden, fordi der ikke er en læge og sygeplejerske hele døgnet," siger hun.

Marlené Spielmann, chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse siger, at der er mangel på fagpersonale, der kan løfte den palliative indsats, både på de plejecentre, som har oprettet et palliativt tilbud og på dem, der ikke har.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

40_percent

playKæmpe nødlager i Greve skal servicere hele EU med værnemidler

WeB_Cover

playFolk tror, Thomas er dum: Men nu skal nyt symbol hjælpe ham

fedme

Forskere mener at have knækket koden til at holde vægttabet

colourbox

Flere kvinder får udskudt brystkræftscreening - puklen vokser med 1.000 kvinder om måneden

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere