Dansk vaccine mod coronavirus skal testes på Hvidovre Hospital i 2021

Folketingets finansudvalg giver knap 19 millioner kroner, så SSI kan teste coronavaccine i mennesker.

En coronavaccine udviklet af Statens Serum Institut er klar til at blive testet på mennesker. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Hvis alt går efter planen, kommer det til at ske i 2021 på Hvidovre Hospital. Det fortæller Anders Fomsgaard, chefvirolog, professor og overlæge på Statens Serum Institut, der leder vaccinearbejdet.

- Det er en langvarig proces, hvor der er protokoller, der skal godkendes, og en masse kvalitetssikringer. Der er en hel lille hær af vaccineudviklere på seruminstituttet, der er gået i gang med det her.

- Så det kommer først til at foregå til foråret eller tidlig sommer, og det kommer til at foregå på Hvidovre Hospital, siger han.

I første fase vil vaccinen bliver testet på frivillige, raske personer.

Vaccinen med navnet Covaxix har vist lovende resultater i de indledende udviklings- og testfaser. Her er den blandt andet testet på mus og aber.

- Vi har testet vaccinen på forskellige dyr, og der har ikke været nogen sidevirkninger. Vi har kunnet fremkalde den immunitet, som vi har håbet på, som dels er beskyttende antistoffer, dels den celleimmunitet, der hindrer, at man bliver syg, siger Anders Fomsgaard.

Stor bevilling fra Folketinget

Folketingets finansudvalg har derfor bevilget 18,8 millioner kroner, så de første kliniske test i mennesker kan blive gennemført.

- Efterfølgende skal vaccinen testes i stor skala, hvis den har potentialet til at blive godkendt, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen.

- Men uanset hvad udfaldet af testene bliver, er udvikling af en vaccine på Seruminstituttet med til at øge vores viden om covid-19 og ruste os bedre til udvikling af fremtidige virusvacciner mod fremtidige pandemier, lyder det.

Anders Fomsgaard mener også, at et dansk bidrag til vaccinekapløbet er vigtigt, selvom andre vaccinekandidater er langt foran.

- Alle vacciner har fordele og ulemper. Det kan være, at vores kan bruges som et supplement til andre vacciner.

- Og det kunne også blive en plan b, hvis der kommer problemer med at få fat i vacciner, der er sikre nok og har god nok virkning, siger han.

Pengene fra Folketingets finansudvalg skal blandt andet bruges til at producere et større antal doser af vaccinen.

/ritzau/

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Helle adelborg

Sogn i Hvidovre tvangslukket: To skoler og et gymnasium rammes

20210114-132749-L-1920x1280we

Beredskabet indsættes på Vestegnen: Skal hjælpe med corona-testning

20160205-173113-4-1000x667we.jpg

Genåbning kan give mange lokale nedlukninger: Borgmestre vil have forbedringer i udskældt model

Gefion Gymnasium

Politikere ærgrer sig over nedlukning af skoler efter lav smitte: "Det er tosset"

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere