Dansk filmhit spås gode chancer til Oscar-nominering

I eftermiddag bliver det afsløret, om Nicolaj Arcels "En kongelig affære" skal kæmpe om Oscarstatuetten.

I dag afgøres det, om Nikolaj Arcels "En kongelig affære" skal kæmpe om Oscarstatuetten Foto: Lorry

I dag afgøres det, om den danske filminstruktør Nikolaj Arcel skal til fest med et hav af amerikanske filmkendisser. På et pressemøde i Los Angeles bliver det nemlig offentliggjort, om Arcels film "En kongelig affære" bliver nomineret til en oscarstatuette.

"En kongelig affære" nåede i december sidste år gennem det første nåleøje, da den blev såkaldt "shortlistet" af det amerikanske filmakademi. Og der skulle være gode muligheder for, at filmen tager skridtet videre og får en egentlig nominering.

Det mener i hvert fald lektor i filmvidenskab på Københavns Universitet Peter Schepelern.

- Den ligner jo en rigtig Oscarvinder. Den oser af spændende gammeleuropæisk kultur, og den har stærke skuespilpræstationer, siger han.

Klassisk Hollywood-fortælling

- Den er baseret på den grundlæggende klassiske Hollywood-agtige måde at fortælle på. Det er klassisk Hollywood-fortælling, og bare dét gør, at akademiet siger, det er sådan vi er vant til, siger Peter Schepelern.

"En kongelig affære" har høstet store roser gennem filmåret efter verdenspremieren på filmfestivalen i Berlin i februar sidste år. Her modtog Mikkel Boe Følsgaard en Sølvbjørn som Bedste Mandlige Skuespiller for rollen som Chr. d. 7. Desuden modtog filmen også Sølvbjørnen for bedste manuskript.

Filmen handler på det nære plan om trekantdramaet mellem Chr. d. 7, hans hustru Caroline Mathilde og den tyske hoflæge Johann Friedrich Struensee. På det overordnede plan handler den om Danmarks besværlige vej mod moderne tider væk fra enevældet.

Også nomineret til Golden Globe

"En kongelig affære" er allerede nomineret til de udenlandske Hollywood-journalisters filmpris, Golden Globe, som bliver uddelt på søndag. Prisen er typisk en meget god indikator for, hvor hvilke film der løber med Oscarstatuetterne.

Eksempelvis vandt Susanne Bier både en Golden Globe og en Oscar for "Hævnen" i 2011.

Oscarnomineringerne kan følges direkte på CNN kl. 14.30 dansk tid. Selv uddelingen finder sted 24. februar.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?