Dansk Erhverv: Danske unge skal være endnu hurtigere

Andelen af helt unge studerende på videregående uddannelser stiger. Stadig ikke godt nok, mener Dansk Erhverv.

Unge kommer tidligere og tidligere ud af starthullerne, når det gælder om at komme i gang med en videregående uddannelse. Men der skal mere til, før det bliver godt nok.

Sådan lyder det fra Dansk Erhverv, efter nye tal fra Uddannelsesministeriet viser, at 26 procent af de nyoptagne på landets videregående uddannelser i år kommer direkte fra en adgangsgivende ungdomsuddannelse.

- Det er klart, at det er positivt, men det er bare ikke godt nok, siger Jannik Schack Linnemann, forsknings- og uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv og fortsætter:

- Vi har stadig verdens ældste kandidater, når de kommer ud på den anden side, og det er altså hverken godt for arbejdsudbuddet eller for virksomhedernes produktivitet.

Flere bør starte lige efter en adgangsgivende eksamen

Derfor ser Dansk Erhverv gerne, at endnu flere studerende starter lige efter en adgangsgivende eksamen. For selvom andelen af studerende, som kommer direkte fra ungdomsuddannelserne, er steget med ti procent siden 2005, så er der ikke sket meget med fremskridtet siden 2011.

Derfor skal der gøres mere for, at unge vælger en uddannelse frem for udlandsrejser, højskoleophold eller arbejde. Og det ansvar ligger hos ungdomsuddannelser, mener Jannik Schack Linnemann.

- Det handler om bedre vejledning, men det handler også om, at man ude på gymnasierne har en bedre uddannelseskultur og får formidlet til de unge, at det er vigtigt at starte hurtigt, siger han.

Udlandsrejser bør være studierelevante

Han anbefaler, at de unge venter med udlandsrejser til efter, de er kommet ind på deres studie, så de også kan være relevante og "ikke bare for sjov".

Hele 73 procent af de 63.525 optagne er i år startet senest to år efter, at de har taget den adgangsgivende eksamen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

Parkeringsvagt

Nu kommer der kommunal parkeringskontrol i Brøndby

Maddrengen roerer

play13-årig elsker at lave mad: Nu har han skabt sit eget fritidsjob

Postbyen

playMegaprojekt skrider frem: Her skal Københavns næste højhuse bygges

elløbehjul

Ny lov: Hjelm-pligt på el-løbehjul

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere