Danmarks største stift får ny biskop

Peter Birch bliver ny biskop i Helsingør Stift.

Danmarks største stift, Helsingør Stift, har fået en ny biskop.

Med over 50 procent af stemmerne bliver Peter Birch, provst i Gentofte Provsti, stiftets nye biskop.

Den siddende biskop, den 69-årige Lise-Lotte Rebel, går på pension efter 25 år som biskop i stiftet - og dermed skulle en ny vælges til posten.

quote Det er en stor ære for mig, at jeg nu får rollen som biskop i så stort og spændende et stift med så mange forskellige udfordringer

Peter Birch, nyvalgt biskop i Helsingør Stift

Stemmerne fra den første runde af bispevalget blev talt op tirsdag. Fire kandidater stillede op til valget, men Peter Birch vandt stiftet med over halvdelen af stemmerne.

- Det er dejligt at kunne starte med et tydeligt mandat, så man har et godt rygstød og en stor og stærk tillidserklæring fra de stemmeberretigede. Det er jeg meget taknemmelig for, siger Peter Birch til TV 2 Lorry

- Det er en stor ære for mig, at jeg nu får rollen som biskop i så stort og spændende et stift med så mange forskellige udfordringer. Det fylder mig med stor glæde og med stor respekt for opgaven, siger han.

Peter Birch er 58 år og har været provst i Gentofte siden 2003. Derudover er han formand for Provsteforeningen. Han har tidligere været sognepræst i Vor Frelsers Kirke, forlagschef i Bibelselskabet og kirkeredaktør på Kristeligt Dagblad.

Peter Birch er 58 år og har været provst i Gentofte siden 2003.
Peter Birch er 58 år og har været provst i Gentofte siden 2003.
Foto: TV 2 Kosmopol

"Som biskop vil jeg opmuntre til, at der bliver arbejdet med, at vi har mange forskellige slags gudstjenester og mødesteder og former, hvor det moderne menneske kan møde evangeliet. Evangeliet er verdens bedste budskab og derfor skal det deles", skrev Peter Birch i en præsentation af sig selv før valget.

Bispevielsen finder sted den 31. januar 2021 i Helsingør Domkirke, og den nye biskop indtager bispesædet den 1. februar 2021.

Peter Birchs præsentation af sig selv:

Jeg vil arbejde for, at folkekirken fortsat er en stærk, relevant ramme om danskernes tro, håb og kærlighed. Folkekirken forener den store rige tradition med konkrete, levende fællesskaber og giver det enkelte menneske mulighed for at se sit liv i et større perspektiv. Som biskop vil jeg opmuntre til, at der bliver arbejdet med, at vi har mange forskellige slags gudstjenester og mødesteder og former, hvor det moderne menneske kan møde evangeliet. Evangeliet er verdens bedste budskab og derfor skal det deles.

 

Menighedsrådsdemokratiet er folkekirkens fundament – det er en stor styrke, at så mange stiller deres engagement, kompetencer og livserfaring til rådighed for kirken og at ansvaret for folkekirken er lokalt forankret. Og så er det vigtigt, at folkekirken er et godt sted at arbejde og at der er plads til nytænkning. Gennem en synlig og tydelig ledelse skal der skabes retning og rammer, så menighedsråd og præster får den støtte, de har brug for, når de skal løfte deres ansvar og opgaver.

 

Som folkekirke skal vi byde ind med det store perspektiv på tilværelsen, der hvor folk spørger efter mening, sammenhæng og fællesskab. Et af de væsentligste problemer i dag er den kollektive glemsomhed. Vi møder den i en kultur, der vil have os til at glemme tradition og ritualer, og reducerer livet til at handle om ’mine behov her og nu’. Evangeliet holder os fast på, at vi som mennesker har brug for erindring, empati og evighedshåb.

En magtfuld stilling

1293 ud af de 1527 menighedsrådsmedlemmer og præster i stiftet har stemt på de fire kandidater, der udover Peter Birch var:

Asser Skude, præst i Bellahøj-Utterslev, Ulla Thorbjørn Hansen, provst i Slagelse Provsti og Eva Holmegaard Larsen, præst i Nødebo og Gadevang.

En biskop er den øverste gejstlige myndighed i stiftet. Biskoppen er blandt andet ansvarlig for fordelingen af præstestillinger i stiftet. Men han/hun skal også føre tilsyn med præsterne.

quote Det er en magtfuld stilling. Der sidder så få personer rundt om i landet og styrer hele Folkekirken, så det er vigtigt, at vi finder den rigtige.

Birte Larsen, formand for valgbestyrelsen, Helsingør Stift

- Det er en magtfuld stilling. Der sidder så få personer rundt om i landet og styrer hele Folkekirken, så det er vigtigt, at vi finder den rigtige, sagde Birte Larsen, der er formand for valgbestyrelsen, forud for valget.

Ifølge Kirkeministeriet giver jobbet som biskop i Helsingør en årsløn på 718.199 kroner, men dertil kommer tillæg og pension. Og så følger der en tjenestebolig med. I Helsingør ligger boligen midt i Helsingør.

Søndagsmagasinet har besøgt den afgående biskop Lise-Lotte Rebel til en snak om jobbet som overhoved for Danmarks folkerigeste stift, Helsingør Stift. For hvad ligger der egentlig i den magtfulde titel?

For første gang i 25 år skal Helsingør Stift have ny biskop. Men hvad ligger der egentlig i den magtfulde titel? Søndagsmagasinet har mødt den afgående biskop, Lise-Lotte Rebel.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik