Danmarks kulforbrug styrtdykker

Forbruget af kul til el- og varmeproduktion faldt med en fjerdedel sidste år. Vedvarende energi er på vej frem.

Vi sviner mindre og mindre, når vi tænder lyset eller skruer op for radiatoren  – og det endda selvom vores energiforbrug stiger.

Det viser Energistyrelsens energistatistik for 2017, som er offentliggjort tirsdag.

Her fremgår det, at danskerenes samlede energiforbrug ganske vist steg med 0,5 procent.

Men i kraft af den grønne omstilling, er det er blevet lidt mindre belastende at bruge strøm og varme i de danske virksomheder og hustande end året før.

Det skyldes især et kraftigt fald i forbruget af kul og en omlægning til biomasse i de centrale kraftvarmeværker som eksempelvis Avedøreværket.

Her kan du se et tidligere kort nyt-indslag om Avedørværket, der fyrer med træpiller.

Målet er at sende kullene på pension

Helt præcist er kulforbruget faldet med 25 procent, mens forbruget af vedvarende energi steg med 11 procent.

- Selvom der er udsving fra år til år, viser det, at det går den rigtige vej med omlægningen af de kulfyrede kraftværker og regeringens mål om at få sendt kullene på livslang pension inden 2030, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt fra Venstre i en pressemeddelelse.

I alt er danskernes CO2-udledning fra vores energiforbrug faldet med seks procent i takt med, at energiforbruget i højere grad er kommet fra vedvarende energikilder som vindmøller og solceller.

- Og så er verden omkring os også på vej til at blive grøn. Det betyder, at den strøm, vi importerer, også er det, siger Lars Aagaard, der er direktør for Dansk Energi, til Ritzau.

- Tallene taler deres tydelige sprog. Når det lykkes os at erstatte kul med vedvarende energi, så udleder vi også mindre CO2. Og i 2017 er tallene så markante, at der ikke er nogen tvivl om, at udviklingen går i den rigtige retning for vores klima, siger Lars Christian Lilleholt.

Sammenligner man CO2-udledningen fra energiproduktionen i 1990 med den nuværende, er der tale om et fald på mere end 38 procent.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik