Danmark får hospice for børn

Efter flere års debat er Danmark nu på vej til at få et egentligt børnehospice, skriver Politiken onsdag. Efter udenlandsk forbillede erklærer Sankt Lukas Stiftelsen, der driver et hospice nord for København, sig nu parat til som den første at åbne et palliativt tilbud for uhelbredeligt syge børn.

»Vi ved, at behovet er der, og at vi kan magte opgaven«, siger Sankt Lukas Stiftelsens bestyrelsesformand, tidligere kirkeminister A.O. Andersen, til Politiken.

Børnehospicet, som skal tilbyde både symptomlindrende og livsafsluttende ophold, har endnu ikke nogen fastsat åbningsdato.

I Sundhedsstyrelsens anbefalinger beskrives de palliative behov hos børn som »en særlig udfordring«.

Lande som Tyskland, Holland, Storbritannien og Sverige har allerede hospicer for børn som etablerede tilbud. I Storbritannien findes der 49 privatdrevne børnehospicer, og i Sverige er landets eneste børnehospice, Lilla Erstagården, i gang med at udvide på grund af et stigende behov.

Leder af Lilla Erstagården, cheflæge Henrik Dahlstrand, er glad for meldingen om et dansk børnehospice: »Det er fantastisk, at Sankt Lukas

Stiftelsen nu starter Danmarks første børnehospice. Vi kan se, at der eksisterer et behov for specialiserede børnehospicer, idet omsorg for børn og unge i livets afslutning på flere punkter adskiller sig fra voksnes og ældres behov«, siger han til Politiken og tilføjer, at vidensudveksling mellem Danmark og Sverige vil kunne give endnu bedre behandling.

Sundhedsstyrelsen har på sundhedsminister Astrid Krags (SF) opfordring indhentet erfaringer fra Sverige, men det har ikke ændret på hendes opfattelse af, at de eksisterende tilbud til børn - særlige afdelinger på sygehusene og såkaldte udgående team - er tilstrækkeligt, oplyser ministeren i et skriftligt svar til Politiken:

»Jeg er først og fremmest optaget af, at børn, der er uhelbredeligt syge, får den bedst mulige behandling, og jeg kan godt forstå tankerne bag et børnehospice, men det er ikke nødvendigvis den mest oplagte vej at gå«, skriver Astrid Krag.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Svampeceremoni

Ulovlige svampetrip samler folk i fællesterapi

Drone_over_byen

Droner skal søge efter utætte fjernvarmerør om natten

Akvædukt ved Veluwemeer

playUsædvanlig akvædukt kan redde Margretheholm Havn

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere