Coronasmittede med senfølger venter på behandling i månedsvis

I Region Hovedstaden og Region Sjælland må borgere med senfølger efter covid-19-sygdom lige nu vente i adskillige måneder for at få en tid til at blive set. Venstre-politiker i Region Hovedstaden vil sætte penge af til hurtigere behandlingstider.

Borgere i hovedstadsområdet risikerer at skulle døje med corona-senfølger som træthed, åndenød og koncentrationsbesvær i mange måneder, mens de venter på at blive tilset af sygehusvæsenet.

For mens vaccinerne langsomt kvæler epidemien, er køerne til senfølgeklinikkerne lange.

I Region Sjælland er der i alt henvist 229 patienter med senfølger. Af dem mangler 120 at blive tilset. 85 af dem har fået en tid i april, maj og juni - mens 35 slet ikke har fået tilbudt en tid endnu.

Det oplyser regionen til TV 2 Lorry.

De nyeste tilgængelige tal fra Region Hovedstaden viser, at der i udgangen af februar 2021 var henvist 900 til regionens fire senfølgeklinikker. Omkring 500 af dem var blevet set. Det fremgår af et referat fra Sundhedsudvalgets seneste møde.

Det er ikke muligt for regionen at skaffe nyere tal, men antallet af borgere, der er blevet henvist, må forventes at være en del højere i dag. Eksempelvis bliver der i Region Syddanmark, der har haft væsentligt færre coronatilfælde, henvist omkring 10 til 15 patienter hver uge, fortalte TV 2 mandag.

quote Vi får flere patienter henvist end først estimeret

Lægefaglig vicedirektør på Bispebjerg Hospital, Kirsten Wisborg

Lægefaglig vicedirektør på Bispebjerg Hospital, Kirsten Wisborg, oplyser dog, at de nyeste og aktuelle tal for senfølgeklinikken på hospitalet i det københavnske nordvestkvarter lyder på 250 henviste patienter i alt.

Det er uklart, hvor mange af dem, der lige nu venter på at komme igennem til den første telefonkonsultation, men ventetiden hertil er aktuelt fire uger. Og det ærgrer Kirsten Wisborg.

- Vi får flere patienter henvist end først estimeret. Vi forsøger at give patienterne en tid hurtigt. Men opgaven har vist sig større end, vi havde regnet med, så derfor er det svært at give patienterne en tid så hurtigt, som vi egentlig gerne ville, siger Kirsten Wisborg, der oplyser at målet er at give en tid til den første telefonkonsultation efter to og fire uger.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Region Hovedstaden senfølgeklinikker

Der er i senfølgeklinikker på de fire akutsygehuse i Region Hovedstaden:


  • Amager og Hvidovre Hospital
  • Bispebjerg og Frederiksberg Hospital
  • Herlev og Gentofte Hospital
  • Nordsjællands Hospital


Derudover følges patienter med de sværeste komplikationer som tabt smags- og lugtesans på Rigshospitalet.


Patienter, der bliver henvist, kan både have milde symptomer og svære sygdomsforløb efter lange indlæggelser. Her kan senfølgerne skyldes selve sygdommen, men man kan også have senfølger af at have ligget lang tid i respirator og eksempelvis tabt muskelmasse.


Det første tilbud til patienter med senfølger i Region Hovedstaden er en telefonkonsultation. Her kan patienter bliver beroliget, når de taler med en sygeplejerske eller en fysioterapeut. De kan sige, at det er helt normalt at være forpustet, det er ikke farligt. Og så kan patienterne blive forsikret om, at det med høj sandsynlighed går over igen.


Kilde: Kirsten Wisborg, lægefaglig vicedirektørpå Bispebjerg Hospital 

Læger skal finde sig til rette

Samtidig tyder det på, at der i køen til senfølgeklinikkerne i nogle tilfælde kan være borgere, der slet ikke har brug for behandling.

Af mødematerialet fra Region Hovedstadens Sundhedsudvalg fremgår det således, at flere af de henviste “melder afbud inden første besøg, da de har fået det bedre.”

Der står også, at “en del af henvisningerne er blevet afvist, da de ikke efterlever henvisningskriterierne.”

På Bispebjerg Hospital er der henvist 102 patienter fra en lægepraksis. Af dem har 16 haft en plads i køen, men er siden blevet afvist, fordi det viser sig, at de kun har meget få symptomer, oplyser Kirsten Wisborg. Ikke alle læger tænker ens, lyder det fra den lægefaglige vicedirektør.

quote Der har nogle læger tænkt, at alle patienter med senfølger skal håndteres på hospitaler, men sådan er det ikke

Lægefaglig vicedirektør på Bispebjerg Hospital, Kirsten Wisborg

- De skal også finde helt ud af, hvem der skal henvises til hospitalerne og hvem, der kan behandles i almen praksis eller hos praktiserende speciallæger. Alle skal lære denne nye sygdom at kende.

- Der har nogle læger tænkt, at alle patienter med senfølger skal håndteres på hospitaler, men sådan er det ikke. Og derfor har vi afvist nogle patienter henvist til os, siger Kirsten Wisborg.

Endelig er der også henviste patienter, som viser sig at fejle noget andet end senfølger til covid-19.

- Når vi spørger ind til disse patienters symptomer, kommer det frem, at de også har hostet før de fik covid-19, og så viser det sig for eksempel, at de har en underliggende astmasygdom. Det er fint, at de er blevet henvist og kan komme i behandling for deres astma, siger Kirsten Wisborg.


V vil give flere penge til senfølgeklinikker

Da status for senfølgeklinikkerne blev gennemgået på det seneste møde i Region Hovedstadens Sundhedsudvalg blev det ifølge Venstres Christine Dal noteret med en smule løftede øjenbryn blandt medlemmerne.

Efter TV 2 Lorrys henvendelse har hun nu på vegne af Venstre i regionsrådet stillet et budgetforslag om at sætte flere penge af til regionens senfølgeklinikker.

- Der er alt for lang ventetid og mange venter i kø på at blive udredt. Vi ønsker at prioritere senfølgeklinikkerne, så der ikke er så lang ventetid, siger Christine Dal til TV 2 Lorry.

Hun arbejder selv som sygeplejerske på en afdeling, hvor en del personale har været udlånt til coronaafsnit. Her er omkring otte til ti ud af 50 kolleger ramt af senfølger.

- Mange sundhedsansatte har været smittede og har senfølger. Vi er nødt til at prioritere midler til, at de kan komme tilbage på arbejdsmarkedet, siger Christine Dal.

quote Vi ønsker at prioritere senfølgeklinikkerne, så der ikke er så lang ventetid

Christine Dal (V)

Hvor skal man tage pengene fra?

- Det er en svær balance, for der er mange andre områder, der også har lidt under pandemien. Men der er nogle operationstyper, der ikke er livsnødvendige. Eksempelvis penisproteser. Det er relevant at gennemgå de forskellige operationstyper for at finde ud af, om vi kan finde penge til senfølgeklinikkerne, siger Christine Dal.

Også i Region Sjælland ønsker politikere at løse problemet med lange ventetider for senfølgepatienter.

En af udvalgsformændene i regionen, Annemarie Knigge (S), fortæller, at der generelt er mange patientgrupper i regionen, som i øjeblikket oplever ekstra ventetid som følge af Covid-19.

- Presset fra de mange indlagte betød, at Region Sjælland under 2. bølge måtte udskyde aftaler for 27.000 borgere, mens lidt over 2.700 patienter fik udskudt deres operation. Det er vi nu generelt ved at rette op på i Region Sjælland, siger hun.

Senfølgeklinikkerne i regionerne blev etableret i januar 2021, men patienter med senfølger blev også tilset allerede i 2020.

Presset på senfølgeklinikkerne ventes at stilne af i takt med, at færre patienter bliver indlagt med covid-19.

Artiklen er blevet opdateret med et citat fra Region Sjælland.

Kort nyt-indslag om senfølge-behandling



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik