Champagnen er lagt på køl hos Annelise: Den svenske sundhedsstyrelse vil åbne grænsen

En udmelding fra den svenske sundhedsstyrelse vækker håbet hos danske sommerhusejere i Sverige.

En god flaske champagne blev øjeblikkeligt lagt på køl i Annelise Randløvs køleskab, da nyheden landede.

For selvom intet endnu er sikkert, puster den svenske sundhedsstyrelse nyt liv i Annelise Randløvs håb om, at hun - og andre danskere, der ejer et hus i på den anden side af Øresund - snart kan få lov at vende snuden mod Sverige igen.

quote Det er simpelthen så stort. Det forstår andre måske ikke, men huset er jo vores lille barn. Det er vores andet hjem.

Annelise Randløv

Den svenske sundhedsstyrelse, Folkhälsomyndigheten, har nemlig anmodet den svenske regering om, at "indrejseforbuddet fra Danmark og Norge henstilles".

- Det er simpelthen så stort. Det forstår andre måske ikke, men huset er jo vores lille barn. Det er vores andet hjem. Vi anede ikke, om vi nogensinde kunne komme derop igen. Vi er mange, der har været rigtig bekymrede, siger Annelise Randløv til TV 2 Lorry.

Annelise Randløvs sommerhus i Sällhult.
Annelise Randløvs sommerhus i Sällhult.
Foto: Annelise Randløv

Siden den 22. december har Sverige været lukket land for danskerne med mindre man havde et anerkendelsesværdigt formål - og danskere, der ejer kvadratmeter i landet har derfor ikke kunne besøge deres huse.

Det har især haft den konsekvens, at de danske sommerhusejere i Sverige ikke har haft mulighed for at føre tilsyn med deres huse, der både er i risiko for at få frost- og vandskader - og besøg af ubudne gæster.

- Det betyder så meget, at vi kan tjekke huset og tjekke vandrørene og se, om der har været indbrud. Og så bare det, at vi måske kan nyde foråret og påsken deroppe - ja, det er jo ikke endeligt endnu, men nu begynder vi virkelig at tro på det, siger Annelise Randløv.

Adgang på lige fod med andre EU-borgere

Udover Danmark har Sverige indført indrejseforbud mod personer fra Norge og Storbritannien. Det betyder, at personer fra andre lande ved fremvisning af en negativ coronatest gerne må rejse til Sverige.

Hvis indrejseforbudet for danskerne ophæves, vil vi kunne besøge Sverige på lige fod med de andre EU-lande, og det er vigtigt, forklarer Victoria Lindtner, der er sekretariatschef i Danske Torpare.

- Det er vi jo ufatteligt glade for. Vi har presset på og kæmpet i lang tid, for at kunne komme ind på lige fod med øvrige EU-borgere. Og det er på høje tid, at vi kommer til Sverige og kan tilse vores ejendomme. Vi har fået mange henvendelser om vandskader på grund af frost, og der har været rigtig mange indbrud, lyder det.

Ophævelsen af indrejseforbuddet er ikke trådt i kraft endnu, da den svenske regering skal først tage stilling til det.

Indrejseforbuddet til Sverige gælder, som det ser ud nu, frem til 31. marts.

Danskere med sommerhus i Sverige har længe kæmpet for at få lov til at komme over grænsen. Se TV 2 Lorrys indslag om sagen. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Viceskoleleder Ishøj

Efter månedsvis med hjemmeskole og lukkede butikker - i dag genåbnede Ishøj

Lis 1

I dag åbner Lis sin frokostrestaurant: - Min mave bobler over af sommerfugle

20201028-120811-L-1920x1280we (1)

playEndelig: Skoler og erhvervsliv i Ishøj får lov til at genåbne

astrazeneca

Danmark forsøger at bytte AstraZeneca-vacciner med Pfizer hos andre lande

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere