Carlsbergfondet løsner sit greb om Carlsberg

Carlsbergfondet lægger op til brud med traditionsrig fundats for at øge Carlsbergs økonomiske fleksibilitet.

Carlsbergfondet har søgt Justitsministeriet om at ændre fondets fundats, så fondet ikke længere skal eje 25 procent af Carlsbergs aktier. Det oplyser Carlsberg i en fondsbørsmeddelelse.

Det skal øge Carlsberg-gruppens økonomiske fleksibilitet, siger bryggerikoncernens topchef, Jørgen Buhl Rasmussen, i meddelelsen.

- Vi har ingen planer om kapitalforhøjelser eller at foretage større strukturelle ændringer, men i tilfælde af, at der opstår værdiskabende muligheder, vil vi lettere kunne forfølge disse med det ændrede fundats, siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Fondet vil fortsat eje mindst 51% af stemmerettighederne i gruppen

- Som følge heraf og på baggrund af Gruppens fortsatte stabile og stærke pengestrømme har vi besluttet at foreslå en mere eksplicit udbyttepolitik, siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Carlsberg ønsker nu, at 25 procent af det justerede nettooverskud bliver udbetalt i udbytte.

Carlsbergfondet vil fortsat skulle eje mindst 51 procent af stemmerettighederne i Carlsberggruppen, men det skal altså ikke længere være et krav, at fondet ejer mere end 25 procent af aktiekapitalen.

Fundatsen blev senest ændret i 2007. Det skulle ifølge fondet gøre det muligt at skaffe ny egenkapital i Carlsberg gennem aktieemission, uden at Carlsbergfondet ville være forpligtet til at deltage forholdsmæssigt i forhøjelsen af aktiekapitalen.

J.C. Jacobsen testamenterede sit bryggeri til Carlsbergfondet

Carlsbergfondet blev oprettet af brygger J.C. Jacobsen i 1876. Fondet overtog J.C. Jacobsens bryggeri, Gamle Carlsberg, efter hans død i 1888.

J.C. Jacobsen valgte ifølge Carlsbergfondet at testamentere sit bryggeri til Carlsbergfondet, da han mente, at fondet var det bedste værn for hans bryggeri.

Ved Carlsbergs fusion med De Forenede Bryggerier i 1970 blev det vedtaget, at Carlsbergfondet skulle eje mindst 51 procent af aktiekapitalen i De forenede Bryggerier, som senere blev til Carlsberg.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

Parkeringsvagt

Nu kommer der kommunal parkeringskontrol i Brøndby

Maddrengen roerer

play13-årig elsker at lave mad: Nu har han skabt sit eget fritidsjob

Postbyen

playMegaprojekt skrider frem: Her skal Københavns næste højhuse bygges

elløbehjul

Ny lov: Hjelm-pligt på el-løbehjul

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere