Byggesjusk og konkurser: Skandale-brødre har gjort det før

For ti år siden blev omstridte byggebrødre stævnet af vrede boligejere. Men lige inden de skulle i retten, gik deres firma konkurs, og de slap derfor for at betale regningen for omfattende byggesjusk.

Stine Borup får kuldegysninger og grumme flashbacks, når hun følger byggeskandalen fra Nordsjælland, hvor TV 2 Lorry har afsløret, at lejerne i Grønnelys udlejningsejendomme i Gribskov Kommune har boet i massivt byggesjusk med farlige elinstallationer, skimmelsvamp, kloakvand i soveværelset og oversvømmelser.

quote De har solgt én ting og leveret noget helt andet. Det var et sminket lig.

Morten Stausholm, Partner, Bach Advokater

- Man bliver simpelthen så rystet over at se, at Grønnely-brødrene her 10 år efter stadig eksisterer - at de stadig får lov til at bygge, siger en tydelig berørt Stine Borup til TV 2 Lorry.

For 10 år siden købte Stine Borup en lejlighed på Guldblommevej i Roskilde.

Det var ejendomsfirmaet 4B Ejendomme A/S, der havde ombygget erhvervsbygninger til ejerboliger, som de efterfølgende solgte til Stine Borup og fire andre. 

- Det er jo et dejligt sted. Tæt på Roskilde og dejligt centralt, siger Stine Borup.

De nye forventningsfulde boligejere havde underskrevet en købskontrakt på forhånd og flyttede efterfølgende ind i de nyrenoverede lejligheder.

Stikflammer i stikkontakt

Hurtigt gik det dog op for Stine Borup, at hun slet ikke havde fået, hvad hun havde betalt for.

- Når det regnede, så regnede det ned igennem emhætten, både hos min nabo og mig, fordi de havde lavet en eller andet ulovlig samling oppe i loftet.

Og en morgen fik hun lidt af et chok, da hun vågnede op til en afbrændt stikkontakt.

- Jeg stod op om morgenen klokken 6.00 og famlede efter lyset. Til at starte med var jeg ikke rigtig vågen, men så opdagede jeg pludselig, at den var helt gal. Der havde været ild i stikkontakten, mens jeg sov, siger Stine Borup.

TV 2 Lorry har fået aktindsigt i syn og skønsrapporter fra boligerne. Her kan man se, at de var fyldt med myriader af graverende fejl og mangler for mere end 500.000 kroner. 

72 fejl og mangler skulle ifølge syn og skønserklæringerne udbedres.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Se nogle af de mange fejl og mangler her:

Stine Borup og de andre boligkøbere forsøgte forgæves at få 4B Ejendomme A/S til at udbedre de mange fejl.

Da det ikke lykkedes, valgte de at hyre ejendomsjuristen Morten Stausholm som advokat.

- Den kvalitet, som de har lavet ombygningen i, er en helt anden end det, de lovede. De har solgt én ting og leveret noget helt andet. Det var et sminket lig, konstaterer Morten Stausholm, der er partner i Bach Advokater.

Ejendomsadvokat havde aldrig set noget lignende

Selvom det er 10 år siden, husker Morten Stausholm tydeligt sagen, fordi han aldrig før havde set et firma, som i den grad negligerede bygningsreglementet og byggetilladelser.

- Det, der skar mest i øjnene, var, at de forhold, som var mest graverende, skulle være udført af autoriserede folk. Men i min - og i syn- og skønserklæringernes - optik, var det tydeligvis ikke udført af autoriserede håndværkere, siger Morten Stausholm, som bakkes op af boligejerne.

- Det var nogle østeuropæere, og når man havde et problem, så var håndværkeren elektriker den ene dag. Den næste dag var den samme håndværker murer, og den tredje dag så var han tømrer. Det var den samme mand, der kunne det hele, siger Stine Borup.

Blaks familiefirma

I CVR-registret kan man se, at 4B Ejendomme A/S indtil 2016 var ejet af Benny Blak og Magnus Blak. De er far og bror til tvillingebrødrene Kristian og Peder Blak, som begge var med i firmaets 4-mand store familiebestyrelse.

Kristian og Peder Blak ejer i dag byggefirmaet Grønnely, som har modtaget heftig kritik for deres udlejningsbyggerier flere steder i landet. 

- Hvordan kan man få sig selv til at bygge og sælge sådan noget sjusk. Det er bare spørgsmål om tid, før det pludselig går helt galt, siger Stine Borup.

Stine Borup og de andre boligejere på Guldblommevej i Roskilde valgte i 2014 at stævne familien Blaks ejendomsfirma 4B Ejendomme A/S, men kort tid før sagen skulle i retten i 2016, fik de den værst tænkelige besked.

Firmaet var gået konkurs.

Boligejerne vandt sagen, men konkursboet var tømt for kapital. Det betød, at der ikke var penge til at udbedre de mange fejl og mangler.

- Så de stakkels mennesker står lige pludselig selv med regningen og skulle selv finde cirka 750.000 kroner, siger Morten Stausholm.

- Det var en meget ubehagelig økonomisk situation, som man lige pludselig var endt i. Det var jo forfærdeligt, siger Stine Borup.

Konkurs-brødre

Brødrene Magnus, Kristian og Peder Blak har adskillige konkurser bag sig. Peder og Kristian Blak, der sammen ejer barkæden Old Irish Pub, er hver især blevet idømt konkurskarantæne ved skifteretten. Peder Blak fik i 2015 sin karantæne, fordi der ifølge Sjællandske Medier var blevet overført mere end tre millioner kroner fra to nødlidende natklubber til et Old Irish-selskab. Kort efter gik begge natklubber konkurs.

Stine Borup mener, at det er urimeligt, at lejerne i Grønnely-byggerierne nu skal gennemleve det samme boligmareridt, som hun oplevede for 10 år siden.

quote Jeg sidder rasende tilbage over, at de stadigvæk får lov til at bygge, fordi de skylder os penge

Stine Borup

- Jeg sidder rasende tilbage over, at de stadigvæk får lov til at bygge, fordi de skylder os penge. De må simpelthen stoppes. Der må laves om i en eller anden lov eller laves en ny byggelov, så brødrene Blak ikke får lov til at starte op igen, igen og igen, siger Stine Borup.

Ejendomsjuristen Morten Stausholm mener, at der er noget galt med kontrolsystemet eller lovgivningen, som burde ændres.

- Jeg håber jo altid, at der er en eller anden offentlig myndighed, som får sat en stopper for den slags mennesker. Men jeg må bare konstatere, at det har der åbenbart ikke været nogen som har gjort. Ellers ville det jo ikke kunne foregå igen, siger Morten Stausholm.

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra brødrene Blak, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. 


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Hvad undrer du dig over?