Byggerier mangler faglærte

Store byggerier som superhospital og ny togstation i Hillerød skal i gang de kommende år. Men det kan blive svært at skaffe især jord- og betonarbejdere nok, hvis der ikke hurtigst muligt bliver sat gang i en ny uddannelse og AMU-kurser for at matche behovet.

Sådan lyder det fra både erhvervsskole, byggebranche og fagforening i Nordsjælland, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Det er klart, at når aktiviteterne går i gang, så kræver det et løft på uddannelsessiden, så jeg vil opfordre unge til at gå ind i branchen, siger Jørgen Simonsen, formand for Dansk Byggeri Nordsjælland.

Af samme årsag barsler Erhvervsskolen Nordsjælland med en ny uddannelse for anlægs- og byggestruktør samt AMU-kurser, der kan opkvalificere de ufaglærte. Det er endnu for tidligt at sige, hvornår uddannelser kan gå i gang, men ifølge 3f Frederiksborg kan det ikke gå for hurtigt med at få uddannet et par hundrede, som kan matche efterspørgslen i Nordsjælland.

- Mange af dem vi ellers ville kunne tiltrække fra andre steder på Sjælland arbejder allerede på andre store projekter med eksempelvis metrobyggeriet i København, siger formand Tue Tortzen til Frederiksborg Amts Avis.

Derfor er det vigtigt at uddanne unge og ledige i Nordsjælland i stedet for at skulle importere arbejdskraft fra udlandet, mener lokalformanden. Inge Prip er som direktør for Erhvervsskolen Nordsjælland heller ikke nervøs for mangle elever til uddannelserne.

- Beskæftigelsen ligger ligefor med blandt andet hospitals- og stationsbyggeri, og det trækker, siger Inge Prip.