Butikker vil begrænse mængden af tobak du må tage med over grænsen

Stigende danske cigaretafgifter medfører lige nu stigende salg i de svenske og tyske butikker tæt på grænsen. Fra flere sider lyder det, at toldreglerne skal skærpes for at bremse grænsehandlen.

Det skal ikke længere være lovligt at tage 40 pakker cigaretter med over grænsen.

Sådan lyder et forslag fra De Samvirkende Købmænd, der med gru ser grænsehandelen stige i disse dage.

Efter de danske cigaretafgifter henover sommeren blev hævet med 14 kroner per pakke, så er det nemlig ved at gå op for flere rygere, at prisen fortsat er på det gamle niveau i både Sverige og Tyskland, der ikke har hævet afgifterne.

På en smuttur over grænsen kan rygere spare i omegnen af 560 kroner, hvis de køber de tilladte 40 pakker til svenske eller tyske afgifter.

De Samvirkende Købmænd, der repræsenterer butikker som Rema 1000, Meny, 7-Eleven, Circle K og Q8, foreslår derfor, at sænke grænsen for, hvor meget man må indføre til Danmark til 10 pakker.

- Det vil simpelthen gøre det uinteressant at tage til grænsen for det store flertal af danske rygere, som ikke kunne drømme om at smugle, siger vicedirektør i De Samvirkende Købmænd Claus Bøgelund Nielsen.

De danske butiksejere formoder, at regelændringen vil kunne redde størstedelen af deres omsætning, og samtidig fremfører de, at det vil kunne redde statskassen fra at blive drænet.

- Det er skidt for os alle sammen, hvis danske rygere tager til Sverige for at købe billige cigaretter. Det betyder jo, at de fortsætter med deres sundhedsskadelige rygning, men også at statskassen ikke får nogen penge i kassen, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Det er store beløb, som statskassen går glip af, når danskere tager til grænsen efter cigaretter.

TV 2 Lorry har tidligere fortalt, at Danmark fremover årligt vil gå glip af en indtægt på 33.653 kroner i moms- og cigaretafgifter, fordi storrygeren Kaj Aaen er begyndt at købe sine cigaretter i Sverige

quote Det er skidt for os alle sammen, hvis danske rygere tager til Sverige for at købe billige cigaretter

Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør, De Samvirkende Købmænd

Så store afgifter er der på cigaretter

Cigaretafgifterne blev hævet 1. april 2020 for at gøre det mindre attraktivt at begynde at ryge.

Priserne er dog først for nylig steget i butikkerne, da detailhandlen havde opkøbt store lagre af cigaretter til de gamle afgifter.

Prisen for en typisk pakke cigaretter er nu steget fra 41 til 55 kroner, og det meste at prisen består af moms og afgifter.

Hver cigaret beskattes med en stykafgift på 173,79 øre. For en pakke med 20 cigaretter beløber det sig til 34,76 kroner. Dertil kommer en værdiafgift på én procent af pakkens værdi, hvilket altså vil sige 55 øre.

Endelig kommer momsen, der løber op i 11 kroner, og samlet set løber moms og afgifter for en pakke cigaretter til 55 kroner op i 46,31 kroner.

Priserne stiger snart med 14 kroner per cigaretpakke. Alligevel siger detailhandlen, at der ikke er grund til at hamstre cigaretter lige nu. (Arkivbillede fra 2018)
Priserne stiger snart med 14 kroner per cigaretpakke. Alligevel siger detailhandlen, at der ikke er grund til at hamstre cigaretter lige nu. (Arkivbillede fra 2018)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dermed går statskassen glip af 1.852,40 kroner, hver gang en dansker køber 40 pakker cigaretter i udlandet i stedet for at købe dem i Danmark. Sidder der fire eller fem personer i en bil, skal beløbet naturligvis ganges op.

- Det er da et problem både for statskassen og for folkesundheden, for når vi hæver cigaretafgifterne, så er det jo for at få folk til at ryge mindre, ikke for at få dem til at køre over grænsen og handle, siger SFs skatteordfører Carl Valentin.

- Vi vil selvfølgelig gerne bevare så meget handel som overhovedet muligt her i Danmark, siger skatteordfører for Socialdemokratiet Troels Ravn.

quote Grundlæggende synes jeg, at det er et problem, at man kan importere så meget til Danmark og på den måde undgå de danske afgifter

Carl Valentin (SF), skatteordfører

Hidtil har danskernes grænsehandel i Sverige været forholdsvis begrænset, men fordi der nu er kommet en vare, som rygere meget let kan spare mange penge på, så frygter flere, at det er lige, hvad der skal til for at få handlen rigtig i gang.

- Cigaretterne kan blive den udløsende faktor, der gør, at grænsehandlen kan vokse sig meget stor i Sverige, for i Øresundsregionen bliver vi mere og mere integreret på begge sider, siger Claus Bøgelund Nielsen og fortsætter:

- Der er allerede rigtig mange danskere, der arbejder på den svenske side, og der er danskere, der bor i Sverige og jævnligt tager frem og tilbage, så det er naturligt for rigtig mange lige at tage til Sverige og tilbage igen.

Politikere vil kigge på forslag om at bremse grænsehandlen

På Christiansborg er der derfor en vis politisk lydhørhed overfor forslaget om at begrænse mængden af tobak, det er tilladt at tage med over grænsen.

- Grundlæggende synes jeg, at det er et problem, at man kan importere så meget til Danmark og på den måde undgå de danske afgifter, så jeg synes det er et interessant forslag, siger Carl Valentin fra SF.

quote Jeg vil bede skatteministeren om at holde stærkt øje med grænsehandlen

Louise Schack Elholm (V), skatteordfører

Flere partier betegner ideen som spændende, men det politiske flertal vil først se de kommende måneders grænsehandel an, for derefter at vurdere, om der skal sættes politisk ind.

- Hvis det her udvikler sig, og der komme en meget stor grænsehandel, så synes jeg bestemt, at vi må have et åbent sind og diskutere, hvor den grænse skal ligge, og der vil jeg da bestemt ikke afvise, at vi også kunne bringe på banen, at man ikke skal kunne tage fire kartoner med over grænsen, men at man kun skal kunne tage én karton med, siger Enhedslistens skatteordfører Rune Lund

- Jeg vil bede skatteministeren om at holde stærkt øje med grænsehandlen. Vi har jo ikke tallene for grænsehandlen endnu, de kommer først når året er slut, men til den tid skal vi have fulgt op på grænsehandlen, og er der en eksplosion, så skal vi se på, hvad vi så kan gøre ved det, siger Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm.

Frankrig har lige indført lignende toldregler

Rejsegodsbestemmelserne, som toldreglerne formelt kaldes, er normalt bestemt af EU.

Men på grund af netop en forøget grænsehandel, som følge af nabolandes forskellige tobaksafgifter, har Frankrig lige indført regler om, at franskmænd kun må tage 10 pakker cigaretter med ind over deres grænse.

- Når man kan gøre det i Frankrig, så bør man også kunne gøre det i Danmark, siger Claus Bøgelund Nielsen fra De Samvirkende Købmænd.

På Christiansborg er SF lydhør over for forslaget.

- SF vil gerne tage forslaget med videre, vi vil tale med vores europaparlamentarikere, følge situationen i Frankrig, og se om vi faktisk kan få lov til at gøre noget a la det her. Jeg kan ikke love, at vi gennemfører præcis det her forslag, men jeg synes grundlæggende, at ideen er god, siger Carl Valentin.

quote Hvis vi går ind og ændrer på regelsættet, så kommer vi simplethen i clinch med EU-retten

Troels Ravn (S), skatteordfører

Men regeringen tror ikke, at Danmark kan ændre toldreglerne.

- EU-retten på det her område om varernes fri bevægelighed er faktisk ret klar, og der er altså en mindstegrænse om, at man altså gerne må hjemtage fire kartoner, altså 800 cigaretter, når man som borger rejser ind i et andet EU-land. Hvis vi går ind og ændrer på regelsættet, så kommer vi simplethen i clinch med EU-retten, siger socialdemokraternes skatteordfører Troels Ravn.

- Så den danske regering har ikke for nærværende nogen planer om at skulle ud og udfordre reglerne på det her område, siger Troels Ravn.

Men selvom det formentlig vil kræve et diplomatisk tovtrækkeri med flere lande i EU at indføre lignende regler i Danmark, så mener SF, at man bør gøre forsøget.

- Jeg synes ikke bare, at vi skal acceptere, at toldreglerne er bestemt af EU, siger Carl Valentin (SF).

- Jeg synes fri konkurrence og hele grundtanken ved EUs indre marked i mange sammenhænge er rigtig god, men det kan ikke være meningen, at med sådan nogle afgiftstunge varer som cigaretter, at man bare skal kunne køre til et andet land og købe megastort ind til flere måneder. Det holder ikke, siger han.

Carl Valentin vil nu bede sine partifæller i Europaparlamentet kigge nærmere på mulighederne for selv at bestemme, hvor meget tobak danskere må tage med over grænsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik