Butikker skal rustes mod tricktyve

Sidste mandag var Q8-tanken på Skodsborgvej i Nærum udsat for et tricktyveri. Otte roma-typer standsede ved tanken, og mens ekspedienten blev afledt af en af romaerne, stjal de øvrige varer for mere end 500 kroner. Beløbet er ikke så stort, men tilfældene så mange, at Dansk Erhverv alligevel advarer forretningerne, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Detailhandlen er ekstra sårbar i sommermånederne, fordi der ofte er færre ansatte eller afløsere i butikkerne på grund af ferie. Tricktyvene bruger mange kneb, så de i et øjebliks uopmærksomhed kan tage de varer, de er interesseret i.
De er kreative og udvikler hele tiden nye metoder, siger arbejdsmiljøchef Rikke Ørum fra Dansk Erhverv til Frederiksborg Amts Avis.
Som i tilfældet på Q8-tanken på Skodsborgvej er distrahering og forvirring ofte en del af tyvenes fremgangsmåde:
- Det ses ofte, at en større gruppe kommer ind - enten i samlet flok eller hver for sig. De har hver især forskellige opgaver. Én, der spotter varerne, én der lægger varerne til side et uovervåget sted i butikken, én der holder øje og én, der samler og tager tyvekosterne. Der kan også være én eller flere, der opholder personalet ved at spørge ind til eksempelvis varerne, som skal bestilles, hentes på lageret eller andet, mens de andre medvirkende tager tyvekosterne, siger Rikke Ørum.
Oftest stoppes de indsamlede varer ned i tasker, indvendige lommer i overtøj eller russerposer (poser foret med metal/stanniol, så alarm ikke aktiveres, red.). Nogle har også udviklet en slags elektrisk sender, som forstyrrer alarm-standerne ved udgangen, så de ikke virker.
Dansk Erhverv er i gang med at udarbejde en vejledning omkring butikstyverier, herunder også tricktyveri. Det sker i samarbejde med HK Handel og en række virksomheder. Nordsjællands Politi har ingen statistik på tricktyverier i sommermånederne men vicepolitikommissær Finn Duris giver følgende råd til forretningerne:
- Vi kan kun opfordre forretningernes personale til ikke at lade sig distrahere og til at have et øje på hver en finger. Kan man låse døren i en form for slusesystem kan det være en god idé. Og så er det en god idé med et godt overvågningssystem, ligesom det er godt, hvis personalet notere eventuelle nummerplader, så vi hurtigt kan eftersøge tyvene, siger han.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

mette frederiksen dukke brændt af

playDukke af Mette Frederiksen med truende besked brændt af under demonstration

politi

36 unge holdt fest i medborgerhus og brød forsamlingsforbud

politiafspærring

Gik amok i hærværksraseri: Knuste ruder på 16 biler og to butikker

25_seconds

playMyndigheder deler oplysninger om kriminelle: Kan blive smidt ud af hele Brøndby Strand

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere