BUPL: Pædagoger er alene med alt for store børnegrupper - se tallene for din kommune

Næsten tre ud af fire pædagoger oplever dagligt at stå alene med en for stor børnegruppe, viser en vilkårsundersøgelse.

Opdateret: Artiklen indeholdt tidligere tal for kommunerne Dragør, Stevns og Vallensbæk. Disse er fjernet igen, da datagrundlaget var for smalt.

Kunne du forestille dig at skulle være alene om at passe ni børn i alderen 0-3 år? Eller hvad med 17 børnehavebørn?

Det scenarie finder sted dagligt for næsten tre ud af fire pædagoger ifølge en vilkårsundersøgelse foretaget af pædagogernes fagforening BUPL.

Ifølge BUPL's formand Elisa Rimpler påvirker det både børn og pædagoger negativt:

- Det siger sig selv, at det går hårdt ud over kvaliteten. Det bliver ofte brandslukning, når man alene har ansvaret for alt for store børnegrupper. Pædagogerne bliver pressede og fortravlede, og det smitter desværre også af på stressniveauet hos børnene, siger hun.

Her kan du se, hvor mange børnehavebørn, de fleste pædagoger dagligt står alene med i din kommune:

Forskel på tal og virkelighed

I alt har 23.000 pædagoger fra hele Danmark deltaget i undersøgelsen, og ifølge Elisa Rimpler skal deres svar nuancere det billede, der ofte præger den offentlige debat:

- Pædagogernes svar viser, at hverdagen er langt fra det rosenrøde billede, kommuner og lokalpolitikere nogle steder forsøger at tegne, siger hun.

Ifølge fagforeningsformanden beror det blandt andet på, at lokalpolitikere ofte læner sig op af tal fra Danmarks Statistik, som ifølge hende ikke afspejler hverdagen i institutionerne:

- Danmarks Statistiks opgørelsesmetode siger ingenting om virkeligheden. Derfor er der også fuldstændig afgørende, at politikerne tager ansvaret for, at der kommer en mere retvisende opgørelse af normeringerne. siger Elisa Rimpler.

Her kan du se, hvor mange vuggestuebørn de fleste pædagoger dagligt står alene med i din kommune:

Hun påpeger, at mange kommuner er blevet mere ambitiøse på børneområdet. Dog mener hun, at undersøgelsen viser, der stadig er plads til forbedringer:

- Kommunalpolitikerne skal være varsomme med at erklære, at målet er nået. Når alt kommer til alt, så er det vigtigste jo at børn, forældre og pædagoger oplever mere tid til børnene i hverdagen.