Budgettet på plads: Regeringen og kommuner har landet aftale

Regeringen og KL har torsdag lavet en aftale for næste års budget, der blandt andet betyder, at en række kommuner kompenseres med en milliard kroner i 2019 og 2020.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (Kons.) og næstformand for KL, Martin Damm (V), krammer, efter regeringen og KL har holdt doorstep om aftalen for kommunernes økonomi for 2019 i Finansministeriet. Foto: Philip Davali - Ritzau Scanpix

Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen har torsdag indgået en aftale om næste års budget. Det oplyser Finansministeriet på deres hjemmeside.

Med aftalen står det klart, at regeringen uddeler en milliard kroner i både 2019 og 2020 til de hårdt prøvede kommuner, som lider under den manglende reform af udligningsaftalen, som blev nedstemt i Folketinget. 

Læs også Regeringen klar med milliarder til kommuner - men de er ikke gratis

I TV 2 Lorrys område betyder det, at 16 kommuner kan ånde lettet op og se frem til, at det store hul i pengekassen, som udligningen havde forårsaget, nu bliver kompenseret af regeringen.

Samtidig må de berørte kommuner hverken hæve eller sænke skatten i den periode, de modtager godtgørelse fra regeringen.

Ifølge Ritzau glæder KL’s formand, Jacob Bundsgaard (Soc. Dem.) sig over, at kommunerne samtidig får forhøjet beløbet for anlægsloftsbudgettet de næste år.

Oprindeligt stod kommunerne til at få 17 milliarder kroner til byggeri i 2019, men loftet er nu forhøjet til 17,8 milliarder kroner.

Læs også Borgmestre revser ministerforslag om milliard-kompensation for udligning

- Det er det niveau, vi kunne lande på. Vi får ikke alle vore ønsker opfyldt, men vi kan afholde den nødvendige kernevelfærd, siger Jacob Bundsgaard til Ritzau.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik