Brug søen som radiator

Du skal bruge en pumpe, 450 meter slanger, cirka 100 liter sprit og en sø.Så er du klar til at anlægge dit eget Søvarmeanlæg, og det er netop hvad en grundejer fra Borup nær Køge har tænkt sig at gøre. Køges Teknik- og Miljøudvalget har netop givet grønt lys for det usædvanlige anlæg, der skal forsyne huset ved Kimmerslev Mølledam med stabil og miljørigtig varme, skriver DAGBLADET Køge.

Sø og jord-varme fungerer i princippet som et omvendt køleskab. En væske løber gennem lange slanger i et lukket kredsløb rundt om huset. På turen rundt i slangerne optager væsken varme fra den jorden eller søen, og den varme bliver transporteret tilbage til husets varmepumpe. Herfra bliver varmen overført til husets radiatorer og varmtvandsbeholdere. Selvom temperaturen i søen vil blive sænket en smule omkring slangerne vil det ifølge kommunens forvaltning ikke give nævneværdige bivirkninger.
- Det afgørende er, at den sø man bruger har en gennemstrømning af vand. Hvis det er en stillestående sø, vil man jo suge alt varmen ud af den, når der kommer frost, og det ville være et selvmål, siger Jens Kristian Petersen.
Søvarme har store fordele frem for jordvarme, mener Jens Kristian Petersen.
- Det dyreste ved et jordvarme anlæg er gravearbejdet. En gravemaskine koster 1.000 kroner i timen, og jeg tror også lillemor, ville være utilfreds med at man gravede tulipanerne op. Med Søvarme skal jeg jo egentlig bare købe et par waders og nogle betonklodser til at holde på slangerne, forklarer han.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Nexus foto

Kritik af døgninstitution for unødvendige magtanvendelser mod anbragte unge

Affaldssortering

playCorona giver ekstra affald i Storkøbenhavn: - Der er opstået en pulterkammereffekt i hjemmene

Bagsværd rostadion

Dødsstød til prestigeprojekt? Kommuner trækker stikket til nyt rostadion

Lynetteholmen ny tegning af Lynetteholm, som man forestiller sig, at den øen vil se ud under anlægsfasen.

playEkspert: Lynetteholm stormflodssikrer ikke København

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere