Brød fra gourmetbagere er fulde af salt

Spiser du to skiver rugbrød fra Meyers Deli, får du ifølge Politiken lørdag 2,41 gram salt.

Det er næsten halvdelen af det salt, du må få per dag ifølge anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne.

Næsten lige så meget salt er der i to skiver ciabattabrød fra Lagkagehuset. Det viser en test, som Hjerteforeningen har fået foretaget.

Testen omfatter brød fra fem bagere, og viser, at der er markant mere salt i de dyre gourmetbrød end i færdigpakket brød fra supermarkederne.

»Saltindholdet er grotesk højt«, siger seniorforsker Ulla Toft, Center for Sundhed og Forebyggelse, til Politiken, og uddyber:

»Forskningen viser mere og mere tydeligt, at salt er en selvstændig risiko for forhøjet blodtryk, som er en af de store dræbere i den vestlige verden«.

Igennem et såkaldt saltpartnerskab mellem staten og fødevareindustrien har man sat som mål, at alle brød i supermarkederne inden november 2013 højst må indeholde 1,2 gram salt per 100 gram rugbrød og 1,1 gram salt per 100 gram franskbrød, skriver Politiken.

Næsten halvdelen af de pakkede supermarkedsbrød opfylder i dag de mål. Resten ligger på cirka 1,5 gram per 100 gram, markant lavere end salttopscorerne i Hjerteforeningens test, pointerer seniorforsker Ulla Toft.

Lagkagehusets ejer, Ole Kristoffersen, understreger, at ciabattabrødet er det mest saltholdige brød i sortimentet.

»Saltet er med til at give brødet den smag og kant, vi gerne vil have, og som rigtig mange kunder kan lide. Vi har ikke interesse i at fylde danskerne med salt, men smagen er ekstremt vigtig«, siger Ole Kristoffersen til Politiken.

Kokken Claus Meyer er overrasket over Hjerteforeningens tilgang til hans brød. Han understreger, at myndighedernes saltgrænser ikke er en del af de officielle kostråd, og derfor ikke en rettesnor for hans opskrifter. »Vi bager de brød, vi selv elsker, og er ikke sat i verden for at lave diætbrød. Hvis myndighederne ønsker, at selv de mindste håndværkere skal inkorporere de seneste sundhedstiltag, ville det fremme samarbejdet, hvis de gik lidt mere tålmodigt frem - og tog dialogen med de store bagere - i stedet for at hænge os små bagere ud«, siger Claus Meyer til Politiken.

Han vil nu forsøge med mindre salt. »Vi vil gerne gå forrest og lave nogle deje med cirka en procent salt i dejen, og så må vi se, hvordan det går. Vi har ikke en chance for at lave om på folks saltpræferencer, men det kan være, vi bliver klogere«, siger Claus Meyer til Politiken.

Rugbrød er trods det høje saltindhold stadig det sundeste brød, understreger ernæringsekspert Ulla Toft over for Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik