To børn mister synet på det ene øje efter fyrværkeriskade

I Region Hovedstaden har to drenge på henholdvis 15 og 16 år fået meget alvorlige øjenskader nytårsaften. De mister begge synet på det ene øje, vurderer overlæge.

Mange tror måske, at dem, der typisk får øjenskader af fyrværkeri, er berusede, voksne mænd. Men sådan forholder det sig ikke.

Ifølge overlæge Jørgen Villumsen fra Øjenklinikken på Rigshospitalet i Glostrup, er de tilskadekommende oftest ædru, og hvert år er der også børn iblandt.

quote Det er jo særligt bekymrende, når det drejer sig om børn, for de har jo et langt liv foran sig, hvor de skal bruge begge øjne.

Overlæge Jørgen Villumsen, Øjenklinikken, Rigshospitalet i Glostrup

- Mere end halvdelen af dem, der får skader, har været ædru og fuldstændig upåvirkede, når det er sket. Fælles for alle de tilskadekommende er dog, at ingen af dem har haft sikkerhedsbriller på, siger han.

Han uddyber, at enkelte dog oplever at have haft sikkerhedsbriller på, men hvor de så er faldet af i ulykkesøjeblikket.

Overlæge Jørgen Villumsen fra Øjenklinikken på Rigshospitalet i Glostrup fortæller, hvordan øjet kan tage skade af fyrværkeri.

I Region Hovedstaden var der natten til tirsdag i alt fem mennesker, der fik øjenskader af fyrværkeri og heraf var to af dem teenagere på henholdvis 15 og 16 år, der er kommet meget alvorligt til skade.

Ifølge Jørgen Villumsen mister de begge formentlig synet på det ene øje.

- Det er jo særligt bekymrende, når det drejer sig om børn, for de har jo et langt liv foran sig, hvor de skal bruge begge øjne. Når vi ser alvorlige øjenskader hos børn, bliver øjet heller ikke udviklet, som det skal, og det kan også give problemer med asymmetri i ansigtet, fortæller han.

Også i Region Sjælland har to børn under ti år fået øjenskader, dog mindre alvorlige af slagsen.

Midlet til at undgå øjenskader er simpelt

Ifølge Jørgen Villumsen er det ikke svært at undgå øjenskader. Det eneste, det kræver, er, at man har sikkerhedsbriller på, når man er i nærheden af fyrværkeri.

- Der er kun ganske få, der kommer til skade, når de bruger sikkerhedsbriller, så det er overordentligt effektivt. Husker man sikkerhedsbrillerne, er sandsynligheden for at få en øjenskade meget lille, forklarer han.

quote Der er kun ganske få, der kommer til skade, når de bruger sikkerhedsbriller, så det er overordentligt effektivt.

Overlæge Jørgen Villumsen, Øjenklinikken, Rigshospitalet i Glostrup

- Man skal have sikkerhedsbriller på, uanset om man antænder fyrværkeri, er tilskuer eller bare færdes ude, når der bliver fyret fyrværkeri af i nærheden. Nedfaldende dele og vildfarerne raketter giver nemlig hvert år øjenskader, så det er alle, der skal beskytte deres øjne, uddyber han.

Ifølge overlægen kan man sammenligne en øjenskade, som man får af fyrværkeri, med et æg på en stegepande:

- Når noget eksploderer foran øjet, bliver man ramt af en varmestråle, der kan varme vævet så kraftigt op, at det nærmest koagulerer, altså stivner, ligesom når man lægger en æggehvide på en pande, der så ændrer form.

- Så varmen kan give forbrændingsskader, som kan være svære at have med at gøre. Desuden kan der være så meget tryk fra en trykbølge, at øjet går i stykker, uddyber han.

Han fortæller, at nogle øjenskader kan gå i sig selv, mens andre skal opereres, og så er der de svære øjenskader, som ikke kan opereres, hvor man så får synstab.