Børn holder ferie i institutionen

I dag begynder skolernes sommerferie, og imens skolebørn kan se frem til seks ugers fri fra pligterne, er der flere børn i vuggestuer og børnehaver, der slet ikke skal holde sommerferie, skriver Helsingør Dagblad.

- Vi har cirka 25 børn ud af 100, der ikke skal holde sommerferie, og det er jævnt fordelt på vuggestuebørn og børnehavebørn, siger leder af Børnehuset Abildvænget i Helsingør, Lene Clausen.
Andre institutioner, som Helsingør Dagblad har været i kontakt med, kender til samme problemstilling, omend i et mindre omfang, og det er en tendens, der også er kendt i resten af landet.
Årsagerne til den manglende ferie kan der selvfølgelig være mange forklaringer på, og det er formentlig heller ikke muligt at give et klokkeklart og entydigt svar. Nogle forældre er måske sendt i aktivering og har ikke selv mulighed for at holde ferie. Nogle har måske ikke råd, og andre har en helt tredje grund til at lade deres barn blive i institutionen. Men de børn, som ikke skal holde sommerferie fra Abildvænget, får typisk heller ikke ferie på et andet tidspunkt på året, og tendensen vækker undren hos institutionslederen.
- Jeg vil godt understrege, at det ikke på nogen måde er for at fordømme forældre, men jeg undrer mig bare over, hvad der sker, siden forældre ikke holder ferie med deres børn, og jeg har overvejet, om det måske hænger sammen med, at forældre ikke tror, de er gode nok til deres børn, siger Lene Clausen fra Børnehuset Abildvænget.
En af de forklaringer, som institutionslederen oftest får, er at familien ikke har råd til den store udlandsrejse eller de store udskejelser. Men ifølge institutionslederen behøver en god sommerferie ikke være ensbetydende med den helt store tur til Gran Canaria.
- Der er flere forældre, der har sagt til os, at de alligevel ikke skal noget i ferien, så børnene kommer til at kede sig, og så er institutionen bedre til at aktivere dem. Men hvorfor skal der ske noget hele tiden? Hvad med bare at lave ingenting og gå rundt i nattøj til klokken 11 om formiddagen, det oplever børn aldrig i dag, fortæller Lene Clausen.
Hun fortæller desuden, at det på et bestyrelsesmøde i institutionen blev foreslået, at Abildvænget kunne lave legegrupper eller lister med aktiviteter, som børnene kunne melde sig til, hvis de holdt ferie. For som det blev sagt på mødet, keder børnene sig, når de har gået rundt i nattøj i tre dage.
Men den betragtning er Lene Clausen ikke enig i.
- Vi kan lære børnene mange ting, men vi kan ikke lære dem at være en familie, og som en af mine medarbejdere sagde, er det jo først, når børnene begynder at blive rastløse, at de slapper rigtigt af, fortæller Lene Clausen.
For livet i en institution er bestemt ikke afslappende. Hvis voksne skulle bruge otte timer hver dag sammen med tyve andre mennesker i råb, skrig og skrål, ville de formentlig også trænge til en pause.
Det er i hvert fald den holdning man har hos foreningen Børns Vilkår, hvor man betragter livet i institution som et fuldtidsjob.
- Det ikke at have sommerferie er i sig selv ikke et problem, men problemet er, at de børn, der ikke får sommerferie, typisk heller ikke får ferie på et andet tidspunkt af året. Og det er ikke sundt. Der er dels det aspekt, at børnene ikke kan komme tilbage efter ferien og fortælle om deres oplevelser, men det handler i høj grad også om, at børnene ikke får voksenkontakten til deres forældre, siger Peter Albæk, formand for Børns Vilkår.
Peter Albæk er enig med Lene Clausen i, at ferie ikke behøver handle om turen til Disneyland eller Knuthenborg Safari.
- Det er rigeligt for børn at gå en tur i parken, på stranden eller den lokale legeplads. Det vigtige er, at børnene får et pusterum engang imellem, hvor tingene går lidt langsommere, og børnene oplever nærvær med deres forældre. Voksenkontakten til forældrene er nemlig vigtig, fordi det er her, børnene skaber evnen til at udvikle deres sociale kompetencer, og det handler også om, at de voksne bliver rollemodeller for deres børn på det punkt, fortæller Peter Albæk.
Ifølge Børns Vilkår dukker problemet med manglende sommerferie op i hele landet hvert år til sommer, men han mener ikke, at det bør være et problem.
- Jeg køber argumentet med, at man ikke har råd til de store charterture, men det koster ikke noget at gå på de offentlige legepladser eller en tur i parken, hvor man kan tage madpakken med og have en fantastisk dag. Det er børn altså ganske godt tilfredse med, siger Peter Albæk.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere