Borgmestre vil selv styre i København

For første gang siden sin tiltræden lider Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), nu et stort politisk nederlag.

Alle rådhusets partier uden om Socialdemokraterne går i forskellig grad imod en total ændring af den nuværende styreform, hvor overborgmesteren og seks fagborgmestre råder over hver deres forvaltning og har eget politisk sekretariat.     
Dermed støtter et flertal ikke regeringens plan om at indføre flertalsstyre og enhedsforvaltning i landets fire største byer, så de både politisk og administrativt vil fungere som landets 94 øvrige kommuner med én borgmester, én samlet forvaltning samt politiske udvalgsformænd, der vælges af de partier, som konstituerer sig efter et valg.
     
I dag udpeges borgmestre eller rådmænd i København, Aarhus, Odense og Aalborg efter partiernes størrelse, og derfor har f.eks. Venstre en borgmesterpost i København på trods af, at partiet ikke indgår i det røde flertal. Men Venstres kulturborgmester, Pia Allerslev, mener ikke, at en ny styreform vil få has på overflødigt bureaukrati og gøre de politiske beslutninger mere gennemsigtige.
     
»Man vil få opbygget en magtbastion omkring den socialdemokratiske overborgmester, som vil gøre det svært for menige politikere at få indflydelse,« siger Pia Allerslev.
     
SF, R og Enhedslisten går ind for, at flertalspartierne fordeler borgmesterposterne. Men de er imod en enhedsforvaltning.
     
»Jeg tror ikke, at Frank Jensen vil misbruge sin magt. Men alle politikere udnytter den position, de har. Hvis jeg skulle være borgmester eller udvalgsformand for et område, gør det en kæmpe forskel, om jeg kan komme ind at rette kommaer i en udvalgsdagsorden, eller om jeg er med til at definere de beslutninger, der skal ramme det politiske bord,« siger SFs sundhedsborgmester, Ninna Thomsen.
     
Også beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R) advarer: »Det er vigtigt at bevare et tæt lokaldemokrati, uden at f.eks. radikale vælgere vil miste deres repræsentanters mulighed for at lave politik. Og det vil ikke blive varetaget optimalt i en enhedsforvaltning,« siger hun.
     
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra overborgmester Frank Jensen. Børne- og ungdomsborgmester Anne Vang (S) siger, at det nuværende system svarer til, at Lars Løkke Rasmussen (V) skulle være minister i den røde regering.
     
»Jeg forstår heller ikke, hvorfor det skulle være nødvendigt at have syv forvaltninger med hver deres sekretariat, HR-afdeling og så videre. Det er dyrt og giver mange koordinationsproblemer, da forvaltningerne bruger tid på at bekæmpe hinanden,« siger hun.
     
Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) siger, at hun selvfølgelig vil lytte til alle argumenter om en ny styreform, inden et lovforslag fremsættes.
     
»Målet er, at også de store byer får en styreform, hvor det politiske ansvar kan placeres, og hvor administrationen er så effektiv som muligt. Som vælger i København synes jeg ikke, det står klart, hvem jeg skal belønne for alle de gode ting, der sker,« siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik