Borgmestre reagerer på sundhedsudspil: Nogle gruer, andre jubler

Regeringens vil i deres sundhedsudspil give kommunerne sundhedsfaglige opgaver, som tidligere lå hos regionerne.

Med regeringens sundhedsudspil står kommunerne til at skulle overtage visse behandlingsopgaver, der tidligere lå hos regionerne.

Men er kommunerne rustet til at kunne overtage opgaver som eksempelvis diabetes- og KOL-patienter samt en højere grad af patienthåndtering hos praktiserende læger, der i 2025 skal føre til 500.000 færre sygehusbesøg og 40.000 færre indlæggelser?

Det er der meget delte meninger om. TV 2 Lorry har spurgt borgmestre opstillet og valgt fra både regeringspartier og oppositionen:

Sisse Marie Welling, SF, sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune:

- København lider under lægemangel. Lige nu mangler vi 20 læger i København. Vi har mere eller mindre konstant lukket for tilgang hos vores 330 praktiserende læger, og vi må henvise til regionsklinikkerne. Lægerne kan ikke tage flere opgaver, og det er lige netop det regeringen vil give dem.

 

- Det vil gå ud over vores kronikere og udsatte københavnere. Læger er ikke bare noget, man stamper op af jorden. Det tager seks år at uddanne sig til læge og efterfølgende 5 år til speciallæge.

 

- Der kommer ikke bedre beslutninger ud af, at det er embedsmænd og regnedrenge, som styrer sundhedspolitikken. Jeg frygter, at økonomien bliver det styrende element i det nye system i stedet for den sammenhængende behandling for patienten.

Karsten Søndergaard, V, borgmester i Egedal Kommune

- Jeg synes, udspillet er rigtig spændende, og jeg tror, det er den rigtige beslutning at få flyttet tingene tættere på borgerne og tættere på kommunen.

 

- Jeg ser det som en helt naturligt udvikling, at man gerne vil have sundhedsvæsenet tættere på borgerne. Vi har jo et helt nyt og rigtig velfungerende sundhedscenter i Egedal, hvor vi i forvejen har mange borgere på besøg.

 

- Det er jo ikke sådan, at den nye opgave skal tages ud af den daglige drift. Nu kender vi ikke detaljerne, men jeg går selvfølgelig ud fra, at kommunerne får økonomien til at kunne løse opgaven.

 

- For mig at se handler det om, at vi skal få skabt en løsning, der kommer borgerne til gavn og skaber det nære sundhedsvæsen.

Thomas Gyldal, S, borgmester i Herlev Kommune

- Jeg er helt grundlæggende dybt bekymret over udspillet af flere grunde.  Jeg er er bekymret for, at vi fjerner et folkevalgt niveau, som vil forsvinde med reformen. En lille, teknokratisk bestyrelse, som består af seks mennesker, der kommer til at lede og drive vores sygehuse i stedet for et folkevalgt råd, det er at skabe større afstand mellem folk og folkevalgte.

 

- Den opgave, vi som kommune ser ud til at skulle løse, bliver så stor og kompleks og dyr, at jeg er meget bekymret for, om regeringen med de småpenge, de afsætter til det, kan finansiere den.

 

- På fagligheden har vi i forvejen store udfordringer med at skaffe tilstrækkeligt med praktiserende læger og vanskeligt ved at skaffe sygeplejersker og SOSU’er til at løse kommunale opgaver.

 

- Hvis vi skal løse en stor del af det, de kalder for de enklere opgaver – diabetes, KOL og så videre -  skal vi skaffe praktiserende læger – dem er der i forvejen mangel på – og så skal vi tiltrække en masse specialisering, som vi ikke har. Jeg er bekymret for fagligheden, om vi overhovedet kan få de faglige medarbejdere.

John Schmidt Andersen, V, borgmester i Frederikssund Kommune

- Jeg hilser udspillet velkomment, men vi kender omvendt heller ikke udspillet hundrede procent, for vi har ikke fået det introduceret og klarlagt helt præcist.

 

- Hvis det bliver på den måde, som regeringen lægger op til, så er vi forvejen som kommune involveret rigtig meget i sundhedsopgaverne – og får vi en ekstra opgave, kan vi sagtens løse den.

 

- Er vi i stand til at løse opgaven sådan rent mandskabsmæssigt og politisk? Ja, det kan vi godt. Men det kræver selvfølgelig en investering i kommunernes finanser.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik