Borgmestre forventer nye fyringsrunder i 2014

"Næste år bliver der færre ansatte i min kommune." Sådan svarer 20 ud af danske 54 borgmestre ifølge en ny undersøgelse, som Epinion har lavet, skriver Avisen.dk.

Kun tre borgmestre forventer modsat, at der bliver flere ansatte hos dem.

Dermed er der dækket op til endnu et magert år med nedskæringer og forringet service, vurderer fagforbundet FOA, som repræsenterer en stor del af omsorgspersonalet i kommunerne.

"Vi kommer til at opleve endnu mere pres på de offentlige ydelser, og vi kommer til at se ledighedskøen vokse. Vi risikerer, at regeringens tiltag for vækst og beskæftigelse bliver ædt op af nedskæringer i den offentlige sektor," siger formand Dennis Kristensen til Avisen.dk.

Undersøgelsen er foretaget for syv fagforbund, der repræsenterer offentligt ansatte, og viser, at knap hver femte kommune planlægger at bruge mindre på serviceudgifterne end den såkaldte serviceramme, der er aftalt mellem regeringen og KL.

"Deri ligger en klokkeklar tilkendegivelse af, at de ikke udnyttet deres muligheder fuldt ud og samtidig sparer både på borgerne og de ansatte. Det forekommer mig hul i hovedet ud fra en beskæftigelsesvinkel," siger Dennis Kristensen til Avisen.dk.

Ifølge Det Nationale Institut for Kommuner og Regioners Analyse (KORA) tegner udmeldingerne et forholdsvist klart billede af, hvilken vej der går.

"Det er krise, og der er ikke udsigt til, at der bliver mere at gøre godt med," fastslår programchef Kurt Houlberg til Avisen.dk.

Michael Ziegler (K), der er formand for KL's Løn- og personaleudvalg, mener ikke, at man skal hænge sig så meget i, hvor mange kommuner der forventer færre ansatte.

Rundspørgen giver nemlig ikke præcise tal for, hvor mange ansatte, der skal skæres væk, og hvor mange, der kommer til. Derfor mener Michael Ziegler godt, at det samlede regnskab kan ende med et uændret antal ansatte i kommunerne.

"Det kan jo godt være, at det mindre antal kommuner, der skal have flere ansatte, yder større enkeltbidrag til den samlede pulje, så det samlet set bliver nul. Min forventning er, at der ikke ville være den store forskydning fra i år til næste år," siger Michael Ziegler, der er borgmester i Høje-Taastrup, til Avisen.dk.

Men det er et naivt regnestykke, når 20 kommuner taler om at fyre, mens kun tre overvejer at hyre, mener formand for HK Kommunal, Bodil Otto.

"Oplevelsen på den enkelte arbejdsplads er hele tiden, at der er færre penge til rådighed. Og færre penge betyder også færre ansatte. Vi er bekymrede over, om opgaverne kan løses på en tilfredsstillende måde. Og vi er også bekymrede i forhold til arbejdsmiljøet.

For folk oplever allerede, at de har travlt i dag," siger Bodil Otto til Avisen.dk.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Skomager Helsingør

playSkomager meldt til politiet: ”De kunne bare have spurgt mig, om jeg må holde åbent”

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere