Borgmester: Øv-dage er en myte i København

Systematisk brug af "øv-dage" er ikke noget, man kender til i København, siger borgmester efter undersøgelse.

At pædagoger kan ringe til deres arbejdsplads og sige "øv" for så at få en gratis sygedag, er ikke noget, man kender til i Københavns Kommune.

Sådan lyder udmeldingen fra børne- og ungdomsborgmesteren i København, Anne Vang, efter at kommunen har gennemført en rundspørge blandt lederne i de københavnske daginstitutioner.

- Vi har ikke kunnet finde et eneste sted, hvor der findes øv-dage i københavnske daginstitutioner. Så jeg er selvfølgelig glad for at kunne konstatere, at der har været tale om en and i pressen, siger hun.

Sygefravær markant højere end i resten af landet

De såkaldte øv-dage blev i søndagens udgave af Berlingske brugt som en forklaring på, hvorfor sygefraværet blandt københavnske pædagoger er 30 procent højere end hos folkeskolelærerne i hovedstaden.

Samtidig er sygefraværet "markant højere" end blandt pædagoger i Aarhus, Odense og Aalborg.

- Vi har institutioner med uacceptabelt højt sygefravær, og dem skal vi hjælpe til at løse problemerne blandt andet med de mange initiativer, der allerede er i gang, siger Anne Vang.

- Men jeg er glad for, at snyd med fravær ikke er en del af forklaringen på det høje sygefravær, som det er blevet påstået, siger hun.

Udmeldingen i Berlingske kom fra Jan Hoby, der er næstformand i Landsforeningen for Socialpædagoger, der samtidig vurderede, at omkring 20 til 40 institutioner i København er gennemsyret af denne usunde arbejdskultur.

Anne Vang mener ikke, der er grund til at tro, at lederne holder noget skjult.

- Det er den eneste måde, vi kan lave sådan nogle undersøgelser på, og jeg er nødt til at stole på det, lederne siger, siger hun.

Hvis der er kendskab til øv-dage, meld det til whistleblowerordning, mener Vang

Hun peger samtidig på, at der tidligere er lavet lignende undersøgelser, hvor der er kommet problematiske forhold frem.

Hvis der alligevel skulle være nogen, der kender til konkrete sager om øv-dage, opfordrer hun dem til at melde det til kommunens whistleblowerordning.

Søndag var Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund ude at sige, at de heller ikke kan genkende det billede, der bliver tegnet af Landsforeningen for Socialpædagoger.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere