Borgmester opfordrer unge til at smide kondomet

København: Ny fertilitetskampagne skal få veluddannede unge til at overveje at få børn tidligere.

Kan I så komme i gang med at lave børn. Omtrent sådan lyder opfordringen til de københavnske kvinder fra hovedstadens sundhedsborgmester, Ninna Thomsen. Hun står bag en ny kampagne, der skal få særligt de veluddannede unge til at tænke i baby-baner tidligere.

I dag får københavnske kvinder i gennemsnit børn to år senere end landsgennemsnittet, mens gennemsnitsalderen for en førstegangsfødende kvinder med videregående uddannelse er 31,8 år.

Mange venter på at uddannelse, job og passende bolig er på plads, før de begynder at formere sige.

- Jeg vil gerne prikke til en forestilling om, at man skal have alt på plads, inden man får børn. Man skal ikke nødvendigvis vente med at få børn, til man er færdig med at læse. Der er flere veje til det gode liv, siger sundhedsborgmester Ninna Thomsen, SF, til TV 2 Lorry.

Hun ved godt, det er atypisk, at en kommune laver en fertilitetskampagne, men de unge mangler viden om fertilitet, lyder det.

- Vi har godt vidst, at vi skulle balancere den her kampagne. Jeg vil ikke blande mig i, hvornår nogen får børn, men de unge mangler viden. Fertiliteten falder allerede i starten i 20'erne, og den falder hurtigere, end mange er klar over, siger Ninna Thomsen til TV 2 Lorry.

Hun mener, at de unge bør kende til konsekvenserne ved at vente med at starte 'projekt baby'.

- Det er et stort mentalt pres, når det så ikke går så let med at få de børn, som man gerne vil have. Måske fordi man er gået lidt sent i gang. Derfor synes jeg, at det er vigtigt, at fortælle, at biologien er en faktor, de unge også skal have med i planlægningen af, hvornår de vil have børn.

Hvert 10. barn bliver i dag undfanget på klinik, mens 40 procent af alle mænd har nedsat sædkvalitet, oplyser Fertilitetsklinikken.

- Mange bliver overrasket over, hvor lang tid, det kan tage at få børn, hvis man først prøver, når man har rundet de 30 år. Og så når de måske aldrig at få det barn, som de gerne vil have, eller at give det første barn nogle søskende, siger klinikchef Søren Ziebe fra Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet.

Fra og med mandag kan man finde kampagneplakater og -postkort i bybilledet, på cafeer og i fitnesscentre i København.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere