Borgmester om mundbinds-forsøg: Det er upassende

Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost kritiserer forskningsprojekt, hvor et stort antal mundbind skal bruges.

Beskytter mundbind mod Coronavirus? Eller er det helt omsonst at bruge dem? Meningerne om de karakteristiske ansigtsmasker er mange, og nu har et stort hold forskere fra hospitaler i Region Hovedstaden besluttet sig for at undersøge sagen.

Derfor starter de et meget stort forskningsprojekt, hvortil der skal bruges i omegnen af 200.000 mundbind. Testpersonerne er ansatte i Salling Group - det vil sige personale fra for eksempel Føtex, Bilka og Netto.

Men i Gribskov Kommune sidder borgmester Anders Gerner Frost (Nytgribskov) og er bekymret. For han mener, at mundbindene måske kunne gøre mere gavn hos plejepersonale i kommunerne. Det er en gruppe medarbejdere, som arbejder tæt på plejehjemsbeboere, og som derfor savner beskyttelse af både sig selv og de ældre borgere, de arbejder med.

 - Det er klart, at værnemidler som mundbind skal komme i første række til hospitalerne. Her er vi i andet led. Men dette er simpelt hen upassende, siger Anders Gerner Frost om forsøget til TV 2 Lorry.

quote Det er upassende.

Anders Gerner Frost, borgmester, Gribskov

Forskningsprojektet er skabt af forskere fra Herlev og Gentofte Hospital, Nordsjællands Hospital og Amager og Hvidovre Hospital i samarbejde med DTU og Statens Serum Institut. Og så altså Salling Group.

Anders Gerner Frost, Nytgribskov, mener, at de mange ansigtsmasker kunne gøfre bedre gavn hos personale på plejehjemmene.
Anders Gerner Frost, Nytgribskov, mener, at de mange ansigtsmasker kunne gøfre bedre gavn hos personale på plejehjemmene.
Foto: David Leth Williams / scanpix

Målet er, at projektet skal starte allerede om få dage. Ifølge projektbeskrivelsen skal 6.000 mennesker medvirke. De må ikke have haft corona og bliver så delt i to grupper. Den ene skal fortsætte tilværelsen som hidtil, mens den anden halvdel - altså 3.000 mennesker - får udleveret ansigtsmasker. Dem skal de bruge hver gang, de bevæger sig uden for hjemmet - og hvis de får gæster. Undervejs skal forsøgspersonerne teste sig selv.

Forskerne regner med, at de 3.000 mennesker kommer til at bruge to mundbind hver om dagen i den måned, forsøget løber.

Når forsøget er gennemført, får forskerne mulighed for at se, om færre i mundbindsgruppen er blevet smittet.

- Men nu har jeg set flere steder, at plejepersonale bekymrer sig om deres sikkerhed. Og en af de udfordringer, de nævner, det er, at de ikke har mundbind, når de arbejder. Vi løser i forvejen kun de absolut mest nødvendige sundhedsopgaver, og jeg synes, at det er vigtigt, at vi sikrer os, at der er det sundhedsfaglige personale til rådighed, som vi skal bruge til opgaverne, forklarer borgmesteren.

Nordsjællands Hospital oplyser på sin hjemmeside, at starttidspunktet for forskningsprojektet bliver udskudt, hvis der er brug for maskerne i sundhedssektoren. Men det fremgår ikke af opslaget, om der alene tænkes på sygehuspersonale, eller om personale på landets plejehjem også indgår i den overvejelse.

200.000 mundbind er billigt sluppet

Det er den fagforeningen FOA, der organiserer de ansatte på plejehjemmene. Og her er der forståelse for det forsøg, hospitalerne vil gennemføre.

- Det er klart, at hvis forsøget viser, at mundbindene har en effekt, så vil vi stå der få sekunder efter for at få dem til vores medlemmer. Men jeg synes, at det er vigtig forskning, som vi har brug for. Som Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen sagde på pressemødet forleden, så har vi ikke evidens for, om mundbind virker. Og hvis man skal bruge 200.000 mundbind på at finde ud af det, så er det billigt sluppet, mener Torben Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektionen i FOA.

Det har i dag ikke været muligt at få Region Hovedstadens kommentar til borgmesterens kritik af forsøget.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik