Borgerforslag om øremærket barsel samler flere end 20.000 støtter på ét døgn

Ifølge gruppen bag forslaget bør den nye øremærkede barsel komme oven i den eksisterende pulje.

Et borgerforslag om at lægge den nye øremærkning af barsel til far og medmødre oveni i de eksisterende orlovsuger, som forældre har til deling, har på bare ét døgn samlet flere end 20.000 støtter

Hvis et forslag når 50.000 underskrifter, skal partierne i Folketinget tage stilling til, hvem der vil fremsætte forslaget som et konkret beslutningsforslag.

Gruppen af borgere, der har stillet forslaget, er godt tilfredse med, at der kommer en fornyelse af den danske barselslov, og at der udsigt til at forældre ligestilles mere under barslen.

De er dog nervøse for konsekvenserne, hvis fædre ikke kommer til at bruge retten til barsel, da øremærkningen ikke kan overføres til mor og i så fald bortfalder.

"Så vil taberne ved øremærkningen blive samfundets mindste borgere, der mister måneders samvær med sine forældre. I stedet bliver disse børn sendt tidligere ud i et dagtilbudssystem, der i forvejen er i knæ", lyder det i forslaget.

En af medstillerne af borgerforslaget er Nanna Høyrup Andersen fra Halsnæs, som selv til daglig er uddannet vuggestuepædagog.

quote Vi skal ikke forringe den model, som der er nu. Derfor giver det mening at komme den nye øremærkede del oven i den eksisterende pulje

Nanna Høyrup Andersen, medstiller af borgerforslag

I kraft af sin erfaring og faglighed mærker hun en bekymring for den nye barselsmodel, foreslået af fagbevægelsens hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening, som kan give flere udfordringer i allerede underbemandede vuggestuer.

Ifølge hende ønsker gruppen bag forslaget en model, der favner meget bredere og ikke er så firkantet.

- Det skal fungere for de forældre, der vil dele mere ligeligt, for dem der vil dele mere, som det er nu, og for de forældre der vil dele på en hele tredje måde, siger Nanna Høyrup Andersen til TV 2 Lorry.

Dagtilbud skal være et valg – ikke en tvungen konsekvens

Ifølge gruppen viser undersøgelser og erfaringer fra Norge, at kun cirka 70 procent af danske fædre vil udnytte hele orloven. Op til 18.000 børn kan dermed risikere at få afkortet den første tid med forældrene og i stedet blive sendt i institution langt tidligere.

"Det skal være et valg og ikke en tvungen konsekvens, at børn sendes tidligere i daginstitution", står der i forslaget.

Nanna Høyrup Andersen forklarer, at meget af debatten om øremærket barsel går på ligestilling. Men det man kan se i andre lande, der også har øremærket barsel, er, at moren har taget selvbetalt orlov for blandt at kunne fastholde en længere ammeperiode, fortæller hun

I så fald opnår man det fuldstændig modsatte af, hvad intentionen er med den øremærkede orlov, lyder det fra gruppen, der mener, at det vil øge den sociale ulighed, da flere kvinder må fravælge arbejdsmarkedet på endnu ringere vilkår end tilfældet er i øjeblikket. 

- Vi skal ikke forringe den model, som der er nu. Derfor giver det mening at komme den nye øremærkede del oven i den eksisterende pulje, siger Nanna Høyrup Andersen.

Barselsdebatten er blevet hed, fordi et EU-orlovsdirektiv om minimum ni ugers øremærket barsel skal træde i kraft senest den 2. august 2022. Direktivet kræver, at en del af forældres orlov øremærkes til fædre/medmor som led i at øge ligestilling.

De politiske forhandlinger om implementeringen pågår netop nu, og de baseres hovedsageligt på en ny aftale, der er indgået mellem Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation. Her anbefales det, at der øremærkes 11 ugers barsel til hver forælder, hvor den øremærkede del til far tages fra den pulje, der i dag kan fordeles frit.

Håber på god debat hos politikerne

Borgerforslaget har et halvt år til at nå de krævede 50.000 underskrifter, hvilket er den 26. marts 2022.

Nanna Høyrup Andersen tror, at den enorme støtte, der er kommet på så kort tid, handler om, at emnet berører noget helt essentielt hos befolkningen.

- De har behov for at tilkendegive overfor politikerne, at den forslåede model fra arbejdsmarkedets parter, den er ikke er så forankret ude i den brede befolkning. Og det er det borgerforslag kan, at sende et tydeligt signal til politikerne, om at borgernes stemme skal huskes, siger hun.

Gruppen bag forslaget håber, at der vil komme en god debat og behandling om en ny barselsmodel, som indeholder den øremærkede barsel, hvis det skal tages op i Folketinget.

- Det skal ikke blive til en diskussion om for eller imod øremærkning. Fokus må være på, hvilken model øremærkningen bliver en del af, så den favner mangfoldigt og ikke mindst børnevenligt, siger Nanna Høyrup Andersen.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik