Boligorganisationer vil forhindre udsættelser

Tidlig rådgivning af økonomisk trængte lejere skal sikre, at beboere fra fire boligområder i Storkøbenhavn og Jylland ikke ender på gaden. Fire boligorganisationer har fået del i 12 mio. kroner fra satspuljemidlerne 2011 til at mindske det stigende antal udsættelser af lejere, der ikke kan betale huslejen, skriver Boligen, der udgives af BL - Danmarks Almene Boliger, og som udkommer på torsdag.

Foto: TV2/Lorry

Hos KAB vil direktør Jesper Nygård bruge sin del af pengene til at ansætte en eller flere fagpersoner, som fysisk tager ud og banker på døren, når folk ikke betaler huslejen. Samtidig vil man tilbyde lejerne gældsrådgivning. Direktør Michael Demsitz fra Boligkontoret Danmark mener også, at det er vigtigt at tale økonomi igennem med lejerne. Men det skal ske, allerede inden de flytter ind. Han forestiller sig, at man screener folk ved at tage en snak med dem, efter de har skrevet under på huslejekontrakten for at tilbyde dem hjælp til at få lagt et budget.
"Selv om det er en lille gruppe af vores beboere, vi skal have fat i, bliver vi nødt til at screene alle. Og vi kommer derfor også til at få fat i folk, der har tjek på økonomien og har masser af penge. Men vi kan ikke forskelsbehandle folk," påpeger han.
I Himmerland Boligforening mener direktør Ole Nielsen, at boligorganisationen og kommunen har et fælles ansvar for at sørge for, at beboerne ikke bliver sat på gaden. Han ønsker en endnu tættere dialog med kommunen, som efter hans mening skal tage et aktivt medansvar fra start.
I BO-VEST vil man tage initiativ til at oprette en åben rådgivning i boligområdet, hvor en fagperson sidder klar med gode råd til, hvordan man får betalt huslejen. Samtidig vil man sørge for tolkebistand og oversætte relevant skriftligt materiale til forskellige sprog.
For at beboerne kan blive bedre til at administrere deres økonomi, vil man i samarbejde med den lokale bank tilbyde kurser, så beboerne lærer at lægge budget.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik