Boligforeninger jubler over forbud mod salg af lattergaspatroner i kiosker

I Brøndby Strand har de store problemer med lattergaspatroner, der flyder i området. I dag er en ny aftale vedtaget, som forbyder salget af det populære rusmiddel i kiosker.

I Brøndby Strand kan de nu se - måske - frem til færre lattergaspatroner i gadebilledet. 

Nu bliver det nemlig forbudt at sælge lattergaspatroner i kiosker.

Sådan lyder et af punkterne i en ny politisk aftale, der skal dæmme op for særligt unges misbrug af lattergas, der bliver brugt som rusmiddel.

quote Det er vi rigtig glade for, for det var et af de forslag, vi kom med til erhvervsministeren i september måned.

Michael Buch Barnes, formand i Brøndby Boligselskab

Den nye aftale vækker begejstring hos de ni boligforeninger og fem boligorganisationer i Brøndby Strand, der i september sidste år skrev til ministre, om de store problemer med lattergaspatroner. 

- Vi er rigtig glade for det her forslag omkring at det ikke må sælges mere i kioskerne. Det er vi rigtig glade for, for det var et af de forslag vi kom med til erhvervsministeren i september måned, siger Michael Buch Barnes, formand i Brøndby Boligselskab til TV 2 Lorry.

Michael Buch Barnes er glad for det nye lovforslag, som blandt andet forbyder kioskejere at sælge lattergaspatroner.
Michael Buch Barnes er glad for det nye lovforslag, som blandt andet forbyder kioskejere at sælge lattergaspatroner.
Foto: Ida Marie Høgh - TV 2 Lorry

Det er ikke kun i Brøndby Strand, at lattergaspatroner er et problem.

På TV 2 Lorry har vi af flere omgange fortalt om de unges stigende forbrug af patronerne. I København i september 2018 afslørede TV 2 Lorry, hvor nemt lattergaspatroner kan købes i kiosker.

Hovedpunkterne i den nye aftale, der regulerer salg af lattergaspatroner

- Nu får vi simpethen sat en stopper for lattergas. Det er på tide, for rigtig mange unge mennesker rundt omkring i vores land, og særligt her i hovedstaden, har haft et misbrug af lattergas, siger Simon Kollerup, erhvervsminister fra Socialdemokratiet til TV 2 Lorry.

quote Det skulle de bare have gjort for mange år siden, så havde de ikke haft alle de patroner liggende alle mulige steder.

Fayyaz Munir, kioskejer, Solkiosken på Hans Knudsens Plads på Østerbro

Vi har i løbet af i dag talt med over 15 kiosker, men ingen af dem ønsker at udtale sig om det nye forbud til kamera - på nær Solkiosken på Østerbro.

- Det skulle de bare have gjort for mange år siden, så havde de ikke haft alle de patroner liggende alle mulige steder. Det hører ikke til i kioskerne, det hører til i en isenkræmmer, siger Fayyaz Munir, kioskejer, Solkiosken på Hans Knudsens Plads på Østerbro.

Fayyaz Munir mener, at forbuddet mod at sælge lattergaspatroner i kiosker, skulle været vedtaget for længe siden.
Fayyaz Munir mener, at forbuddet mod at sælge lattergaspatroner i kiosker, skulle været vedtaget for længe siden.
Foto: Ida Marie Høgh - TV 2 Lorry

Med det nye forbud mod salg af lattergas i kiosker er spørgsmålet, hvordan man vil sikre, at salget ikke flytter ud på sorte markeder.

- Hvis det her skulle betyde, at markedet skulle flytte sig, så følger vi med politisk. Det har vi lovet hinanden blandt partierne, og så kommer vi til at reagere på det, siger Simon Kollerup.

I Brøndby Strand forventer de, at de fremover vil se færre lattergaspatroner.

- Vi håber på, at vi kan se at der ikke ligger patroner mere i området. Vi skal se færre patroner i området, i kældrene, i gangene og i garagerne, siger Michael Buch Barnes.

I boligforeningerne i Brøndby vil de holde skarpt øje med udviklingen.

- Om et halvt år vil vi også sende en lille rapport til erhvervsministeren og sige, hvordan det ser ud. Så han ligesom også får en opfølgning på, hvordan det her lovforslag er sat sammen. Om det overhovedet virker, eller om det ikke gør, siger Michael Buch Barnes.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår de nye forbud træder i kraft, men ifølge erhvervsminsteren det bliver inden sommerens festivaller.